Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола връчи наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2023 г. посмъртно на Джина Махса Амини, както и на движението "Жена, живот, свобода" в Иран.

"Куражът ви ще победи, защото каузата ви е правилна", заяви Роберта Мецола при връчването на наградата "Сахаров".

Лауреатите бяха представени от Салех Никбахт, академик и адвокат, представляващ семейството на Махса Амини. На 8 декември родителите и братът на Джина Махса Амини на път за Франция, за да получат наградата от нейно име, бяха задържани на летището в Техеран от иранските власти и паспортите им бяха конфискувани. Понастоящем на тях е наложена забрана за пътуване. В събота Роберта Мецола призова "иранския режим да отмени решението си".

По време на днешната церемония, адвокатът на семейството на Махса Амини прочете изявление от името на майката на Махса Амини.

"Твърдо вярвам, че нейното име, редом с това на Жана д'Арк, ще остане символ на свободата. От родното място на вечната Джина ви предавам моята и на семейството ми безкрайна благодарност и се надявам, че ще устоите твърдо и гордо на своя избор. Да се надяваме, че нито един глас няма да се страхува от провъзгласяването на свободата", обърна се към членовете на Европейския парламент Можган Ефтехари.

"Те вярват, че като отнемат живота ѝ, ще ѝ попречат да бъде и да стане. По същия начин, както потисниците са вярвали, че като изгорят тялото на Жана д'Арк, ще накарат мечтите ѝ да изчезнат в дима. Те не са знаели и все още не знаят, че от пепелта на Жана д'Арк и Джина ще се издигне като феникс един непобедим и вдъхновяващ дух: духът на времето (Zeitgeist)."

"Тези два Zeitgeist-а сега са се обединили един с друг през вековете, за да съобщят благата вест за вечното спасение. Те са обещание за осъществяване на възвишени човешки ценности, въплътени в прогресивния лозунг "Жена, живот, свобода", ценности, които се извисяват над граници, време и място: справедливост, свобода, мир, съжителство и равенство за всички човешки същества", каза още в посланието си Ефтехари.

На 13 септември 2022 г. Джина Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, бе арестувана от полицията в Техеран за предполагаемо неспазване на строгите ирански закони за забулване. Младата жена умря в болница три дни по-късно, след физическо насилие докато е в ареста. Смъртта ѝ предизвиква масови протести в Иран, водени от жени. Под лозунга "Жена, живот, свобода" те протестират срещу закона за носене на хиджаб и други дискриминационни мерки, посочва Европейският парламент.

"Фактът, че иранското движение "Жена, живот, свобода" получи наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, е шамар за властите в Иран", каза представителката на движението Афсон Наджафи, чиято сестра е била убита по време на миналогодишните протести в страната, в отговор на въпрос на БТА какво влияние ще окаже наградата върху ситуацията в страната.

Според Наджафи красотата на движението "Жена, живот, свобода" се състои в това, че обединява обществото в обща кауза, а стратегията на властите в Иран през последните 30-40 години е била единствено да разединява гражданите.

По думите на Наджафи мъжете, наравно с жените, подкрепят изцяло усилията за равенство и свобода, тъй като от репресиите на правителството страдат всички, а не само жените. Тя заяви, че от санкциите, които Западът налага на Иран, отново страдат обикновените хора, а членовете на правителството запазват начина си на живот от времето преди налагането им.

Афсон Наджафи заяви, че има надежда, че Европейският съюз ще се застъпи за каузата на "Жена, живот, свобода" и ще превърне обещанията и думите си в действия, за да се промени ситуацията в Иран. Тя разказа за трудностите, с които населението на страната се сблъсква ежедневно, сред които задържане от полицията, репресии, насилие и екзекуции, и заяви, че убитата ѝ сестра, заедно с Махса Амини, се е превърнала във вдъхновение за всички и ги е накарала да се борят все повече срещу режима в страната.

Представителката на иранското движение, която получи наградата "Сахаров" от името на "Жена, живот, свобода", призова за подкрепа и подчерта, че няма да спре да полага усилия и да се бори, докато в страната ѝ няма справедливост. Тя уточни, че целта ѝ в Страсбург е да бъде гласът на целия ирански народ, който да каже ясно каква е ситуацията в Ислямската република.

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Учредена е през 1988 г. в чест на лица и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, и включва парична сума от 50 000 евро.