Иранците, които се противопоставят на режима в Ислямската република отбелязват първата годишнина от смъртта в ареста на младата Махда Амини, задържана заради предполагаемо нарушаване на правилата в Иран за облеклото на жените. В деня на годишнината активисти казват, че властите извършват репресии, за да попречат на хората отново да протестират срещу режима. Смъртта на младата жена породи безпрецедентна вълна от протести в Иран миналата година, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Махса Амини беше на 22 години. Тя беше иранска кюрдка. Близките й казват, че е починала в резултат на удар в главата, нанесен й в ареста. Властите отричат тази версия.

В протестите, последвали смъртта на Махса, се включиха много жени, които демонстративно отказваха да се забулват, както изискват иранските правила за облекло.

След няколко месеца обаче протестите изгубиха импулса си пред репресиите от страна на властите, по време на които бяха убити 551 протестиращи, сред които и 68 деца, според данни на иранската организация "Хюман райтс", базирана в Норвегия, а над 22 000 души бяха арестувани, според данни на "Амнести интернешънъл". Седем души бяха екзекутирани след дела по обвинения, свързани с тези протести.

Активисти казват, че репресиите са се засилили с приближаването на годишнината от смъртта на Махса. Те са насочени по-специално към близки на убитите по време на протестите и към близки на самата Махса. Целта им е да се попречи на тези хора да говорят относно печалната годишнина и последствията от смъртта на Махса.

"Хюман райтс уоч", казва, че членовете на семействата на най-малко 36 убити в демонстрациите или екзекутирани по време на репресиите иранци, сега са съдени или пък са били осъдени на затвор през последния месец.

 

Махса Амини се превърна в символ на системното потисничество над жените в Иран, символ на едно управление, в което цари несправедливост и безнаказаност, казват правозащитници.

Две журналистки в Иран, които най-щателно следяха случая с Махса - Нилуфар Хамеди и Елах Мохамади - са в затвора от близо година, докато трета журналистка - Назила Маруфиан, която интервюира бащата на Махса - Амджад Амини, беше арестувана на няколко пъти.

Самият баща на Махса заяви пред медии, излъчващи на фарси, но базирани извън Иран, че планира да организира възпоменателна проява за дъщеря си в родния й град Сакез в Северен Иран, в който преобладава кюрдското население. Медии, сред които "Радио Фарда", базирано в Прага, обявиха, че бащата на Махда е бил призован да се яви в разузнавателните служби на Иран след като е съобщил това. В крайна сметка той не е бил арестуван, но един от чичовците на Махса - Сафа Аели, е бил задържан в Сакез на 5 септември.

Според неправителствената организация "Хенгав", която следи ситуацията с кюрдите, правителството на Иран е изпратило допълнителни сили за сигурност в Сакез и други населени места в района, в които може да има протести днес.

В парламента на Иран пък бе представен законопроект със заглавието: "В подкрепа на културата на хиджаба и на целомъдрието", като в него се отправя призив за много строги санкции за нарушаване на действащите закони за носене на хиджаб.

"Амнести интернешънъл" обвини Иран, че е извършил "низ от престъпления и нарушения на международното право, за да изкорени всякакъв протест срещу желязната хватка на властта" и изрази разочарование, че нито един ирански представител не е бил обект на разследване за смъртта на Махса Амини или заради последвалите репресии на протестиращите срещу режима.

От своя страна базираната в Норвегия иранска организация "Хюман райтс" подчерта, че Иран е засилил изпълнението на смъртни присъди чрез обесване за престъпления като трафик на дрога, за да отправи послание към цялото общество. Над 500 души бяха екзекутирани в страната само през тази година. Според "Хюман райтс" това не са смъртни присъди, а масови извънсъдебни екзекуции на най-маргинализирани хора с цел всяване на терор и разубеждаване да се организират нови протести по повод годишнината от смъртта на Махса Амини.