Махса Амини, чиято смърт предизвика масови демонстрации в Иран, е починала вследствие на "жесток удар по главата", нанесен от служител на нравствената полиция в деня на арестуването ѝ, каза неин братовчед, живеещ в Ирак, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

22-годишната жена е била в Техеран на семейна почивка, преди да започне обучението си в университета на северозападната провинция Западен Азербайджан. На 13 септември пътят ѝ обаче се пресякъл с този на нравствената полиция, каза 34-годишният Ерфан Салих Мортезае за АФП.

Той живее от една година в Иракски Кюрдистан, където се е присъединил към иранската кюрдска националистическа група Комала, която отдавна води борба срещу властите в Техеран.

Мортезае се обадил на майката на Махса Амини, която му разказала фактите за случилото се на 13 септември. "Смъртта на Джина отприщи народния гняв", заявява Мортезае, облечен във военна униформа, използвайки кюрдското име на братовчедка си.

Според него младата жена, придружена от своите родители и 17-годишния си по-малък брат, е била в Техеран на посещение при роднини. Махса, брат ѝ и други жени от семейството искали да направят обиколка на столицата. Излизайки от метростанция "Хагани", те били спрени от служители на нравствената полиция за разпит. Опитите на брат ѝ да успокои полицаите с обяснението, че са в "Техеран за първи път" и "не познават местните традиции", не дали резултат.

"Полицаят му каза "ще я вземем при нас, ще я научим на правилата и ще я научим как да носи хиджаб и как да се облича", разказа братовчедът на Махса Амини пред АФП. Според него младата жена е била "облечена като всички жени в Иран", включително с хиджаб.

В Иран жените трябва да покриват косата и тялото си до под коленете. Ежедневно голяма част от тях обаче си позволяват известни "волности", като например небрежно вързан шал на косата, отбелязва АФП.

"Полицията е била Джина, били са я пред брат ѝ, той е свидетел", разказа още Мортезае. "Били са ѝ шамари, удряли са я с палка по ръцете и краката." Освен това полицаите напръскали с лютив спрей брат ѝ, за да го обезвредят, преди да отведат жените с микробус към дирекцията на нравствената полиция. Според братовчед ѝ побоят продължил вътре в микробуса.

Махса Амини загубила съзнание след удар с палка по главата. След като пристигнали в участъка, е минал поне още час и половина, преди да я откарат в болница, твърди Мортезае. Младата жена останала в кома три дни и била обявена за мъртва на 16 септември. Майка ѝ е разказала на братовчед им, че и лекарите в болницата са ѝ казали, че дъщеря им "е получила силен удар по главата".

Иранските власти отричат ​​да са замесени в смъртта на Махса Амини, но оттогава в страната има протести всяка вечер. По последни данни, съобщени от иранската информационна агенция Фарс, загиналите при демонстрациите са около 60. Според властите са арестувани над 1200 демонстранти.

Иран е засегнат от американски санкции и обхванат от сериозна икономическа криза. През последните години страната вече беше разтърсена от протести, но този път "жените са в челните редици и смело участват в протестите", каза Мортезае.

"Нашите младежи знаят, че ако този режим падне, ги чака по-добър живот", добави той.

Междувременно местната агенция Tashim съобщи, че дъщерята на бившия президент на Иран Али Акбар Хашеми Рафсанджан - Фаезех Хашеми, е изпратена в ареста. 

Според съобщението Хашеми е обвинена в "подстрекаване на бунтовници към улични протести в източната част на Техеран. Не са дадени каквито и да било подробности.