Най-големият украински мобилен оператор "Киевстар" (Kyivstar) заяви, че е станал жертва на мощна хакерска атака тази сутрин, която временно е прекъснала мобилната и интернет комуникацията, предаде Ройтерс.

Информационно-технологичната инфраструктура на "Киевстар" е била "частично разрушена", заяви изпълнителният директор на компанията Олександър Комаров по националната телевизия.

"(Атаката) значително повреди (ИТ) инфраструктурата, ограничи достъпа, не можахме да ѝ противодействаме на виртуално ниво, затова изключихме "Киевстарл" физически, за да ограничим достъпа на врага", каза Комаров.

Компанията, която е собственост на регистрирания в Амстердам мобилен телекомуникационен оператор "Веон"(Veon), заяви, че работи по възстановяването на комуникацията и си сътрудничи с правоприлагащите органи, допълва БТА.

Отделно от това съоснователят на "Монобанк", голяма украинска система за плащания, заяви в публикация в социалните мрежи, че компанията му в момента е засегната от атака за отказ от услуга (DDoS), но че всичко е "под контрол".

Кореспондентите на Ройтерс в Киев съобщават за прекъсване на комуникацията им през "Киевстар" през целия днешен ден.

"Най-важното е, че личните данни на клиентите не са били компрометирани", се казва в изявлението на "Киевстар". Компанията обещава да компенсира клиентите за загубата на достъп до услуги.

"Киевстар" не съобщи веднага кой според нея носи отговорност за атаката. Украинските държавни органи и компании обаче често обвиняват Русия, която е във война с Украйна, че е организирала кибератаки срещу тях в миналото.