Най-малко 15 души бяха убити, а 10 - ранени, при атака в шиитска светиня в Иран днес, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция ИРНА.

Мишена на атаката е гробницата с джамия "Шах Чераг" в южния ирански град Шираз. Трима въоръжени мъже пристигнали с автомобил и открили огън по хората на входа на светилището в 17:45 ч. (местно време). Сред 15-имата убити са няколко жени и деца, съобщи иранската полуофициална информационна агенция Тасним. Двама от нападателите са задържани, а третият е издирван.

Екстремистите, извършили терористичното нападение не са ирански граждани, съобщи иранската медия Нур, свързана с висшия орган за сигурност на Иранс. Иранските държавни медии казаха, че нападателите са били "такфири уахабити", израз, който иранските власти използват за твърдолинейните, въоръжени сунитски ислямистки групировки, предаде БТА.

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението, предаде Франс прес. Боец на ИД откри огън срещу вярващите в мавзолея "Шах Черах", "като уби най-малко 20 шиити и рани още десетки", съобщи в "Телеграм" агенция Амак - пропагандният орган на сунитската джихадистка групировка.

Нападението срещу мавзолея в Шираз няма да остане без отговор, заяви по-рано иранският президент Ебрахим Раиси.

"Опитът показва, че когато враговете на Иран се провалят във внасянето на разкол сред сплотените редици на нацията, те обикновено си отмъщават чрез насилие и терор. Това злодеяние определено няма да остане без отговор, правоохранителните органи и органите по сигурността ще дадат урок на тези, които са организирали това нападение", каза Раиси, цитиран от полуофициалната осведомителна агенция Тасним.

В същото време силите за сигурност се сблъскаха с протестиращи, отбелязващи 40 дни от смъртта на Махса Амини, която беше задържана от нравствената полиция.

Силите за сигурност са открили огън по опечалени, събрали се в родния кюрдски град на Амини Сакез, според очевидец.

"Полицаи от силите за борба с безредиците стреляха по опечалени, които се събраха на гробището за възпоменателната церемония на Махса... десетки бяха арестувани", съобщи свидетелят.

Няма коментар от иранските власти. Информационната агенция ИСНА съобщи, че на гробището са се събрали около 10 000 души и интернет е бил прекъснат след сблъсъци между силите за сигурност и хората там.

Видеоклипове в социалните медии показват хиляди иранци, преминаващи се шествие към гробището, където е погребана Амини, въпреки силното присъствие на полиция за борба с безредиците.

Активисти призоваха за протести в цялата страна, за да отбележат 40 дни от смъртта й, след като беше задържана за "неподходящо облекло".

Демонстрациите, предизвикани от смъртта на 22-годишната млада жена в ареста на иранската нравствена полиция на 16 септември, се превърнаха в едно от най-дръзките предизвикателства срещу религиозните лидери след революцията от 1979 година. Голям брой иранци излязоха по улиците, като някои призоваваха за падането на Ислямската република и скандираха "Смърт на (върховния лидер аятолах Али) Хаменей", припомня Ройтерс.

Агенция ИРНА съобщи, че при размирици в град Малайер в Западен Иран е бил убит офицер от разузнаването на Революционната гвардия. "Един от представителите на разузнавателната структура на Революционната гвардия в Малайер, провинция Хамадан, е бил убит от куршум, изстрелян от някой от водачите на размириците в тази провинция", се казва в съобщението.