На смъртното си легло Литвиненко обвини тогавашния руски президент Владимир Путин, че е наредил да бъде отровен, припомня Асошиейтед прес, предаде БТА.
Това доведе до обтягане на отношенията между Великобритания и Русия. Само преди месец обаче британският премиер Дейвид Камерън заяви, че случаят не е приключен.

Бившият агент на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) почина през 2006 г. в Лондон, след като бе отровен. Русия отказва да предаде на Великобритания основния заподозрян - Андрей Луговой, който бе избран за депутат в парламента и който също е бил агент на КГБ.

Лондонски коронер* е помолил полицията и британските разузнавателни служби да проведат допълнителни разследвания на смъртта.

Коронерът д-р Андрю Рийд засега не е обявил решението си какъв да бъде обхватът на разследването и дали ли той ще го ръководи сам или ще помоли съдия да надзирава процеса. От неговия кабинет отказаха да уточнят срок за това решение.

Съпругата на Литвиненко - Марина, каза за АП, че е чакала това разследване почти пет години. Коронерът обеща да има широкообхватно разследавне, следователно то ще включва и разследване на участието на руската страна в убийството, което е точно това, което искам, заяви тя.


*Коронер - длъжностно лице, назначавано от общината, различно от съдебно-медицинския експерт, което разследва смъртни случаи, настъпили при необичайни обстоятелства или внезапно и определящо причината за смъртта.