Френският вътрешен министър Жералд Дарманен обвини крайнолевите за насилието, което е възникнало на протестите срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон. Това заяви самият той на пресконференция, докато текат демонстрациите в няколко френски града, съобщава France24.

По думите му 1500 "бунтовници" са били в Париж, за да нападат полицаи и да чупят обществени сгради.

"До момента има 172 арестувани в цяла Франция, като 77 от тях са задържаните в Париж - за нападения над силите на реда или подпалване на пожари", отбелязва Дарманен. По информация на медията ранените униформени са около 150.

Призивите на синдикалните лидери за ненасилствени протести, за да се запази общественото мнение, бяха игнорирани от редица демонстранти в цяла Франция, които влязоха в сблъсъци с униформените, а и предизвикаха безредици в големите градове в страната, добавя още France24.

"Сълзотворният газ, насилието и пожарите не бяха това, което синдикатите искаха", подчертава журналистът от медиятя Марк Перелман, "но като се има предвид това, според анкета 

Призивите на синдикалните лидери за ненасилствени протести, за да се запази общественото мнение, бяха игнорирани от редица демонстранти в цяла Франция, които се сблъскаха с полицията и запалиха огньове в големите градове.

"Изображенията на сълзотворен газ, насилие и пожари не бяха това, което синдикатите искаха", каза Марк Перелман от FRANCE 24, "но като се има предвид това, според анкета, 70% от запитаните обвиняват за насилието правителство."

По информация на Le Monde особено напрежение има в район десети в Париж, където група от над 400 души събарят кофи за боклук, скутери и велосипеди.

Полицията обаче се е намесила, като отново е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите, които скандират "Взимайте бутилките" и "Париж, стани".

Изблиците на насилие започнаха още в самото начало на шествието, където облечените в черно чупиха прозорци и улични мебели, разбиха филиал на известна верига за бързо хранене, хвърляха павета и бутилки по полицията и запалиха контейнери за боклук, предаде АФП по-рано.

Стотиците хиляди френски работници протестират срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон.