Президентът на Украйна Володимир Зеленски се изказа за днешното ракетно нападение: Силите за противовъздушна отбрана свалиха повечето от руските ракети, изстреляни по Украйна, каза той и подчерта, че народът на Украйна няма да се предаде.

По данни от командването на военновъздушните сили на Украйна свалени са повече от 60 ракети от общо над 70, които са били използвани при ударите.

Според командването на военновъздушните сили предварителната информация сочи, че 38 крилати ракети Х-101/Х-555 са били изстреляни от осем стратегически самолета Ту-95МС, носещи ракети, от района на Каспийско море и Волгодонск, Ростовска област.

Русия е нанесла и 22 удара с крилати ракети "Калибр" от кораби на Черноморския флот.

Украйна е атакувана и от акваторията на Черно море от бомбардировачи с далечен обсег на действие Ту-22М3 с три крилати ракети Х-22, както и от изтребители Су-35 с шест управляеми авиационни ракети Х-59 и една Х-31П.

В резултат на днешната ракетна атака са поразени енергийни съоръжения в Киевска, Виницка и Одеска област, а в някои региони се наложиха извънредни спирания, заяви министър-председателят Денис Шмигал.

В същото време, каза той, енергийната система на Украйна работи и остава непокътната, заяви той.