Руските войски изстреляха ракети от Волгодонск, Каспийско и Черно море, съобщи говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат, като уточни, че целите на ударите са предимно критичната инфраструктура.

"Руските стратегически бомбардировачи вече летят, а първата вълна от ракети е изстреляна", заяви Игнат, цитиран от украинските медии.

Непосредствено след това се появиха съобщения за взривове Черкаси, Виница, Кировоград, Одеска област, Запорожие и Одеса, Днепропетровска област.

В Запорожка област ракета е уцелила жилищна сграда, местните власти съобщиха за най-малко двама загинали.

Съобщено бе за експлозии в района на Киев и Киевска област.

В Киев метрото се напълни от криещи се от поредната ракетна атака мирни жители. Влаковете не спират на някои станции, защото пероните са препълнени.

Ударите са на няколко вълни.

В Одеса, след две мощни експлозии изчезна електрозахранването в много части на града, поразени са котелни и помпени станции, което прави невъзможно подаването на вода. Електротранспортът в града спря да работи. Същото се случва и в Николаев и Суми (цялата Сумска област е без ток).

За проблеми в елетрозахранването съобщиха и във Молдова, както това се случи и при предишните масирани ракетни обстрели на Украйна. Малко по-късно бе съобщено, че на територията на Молдова е паднала ракета. Според някои украински медии става дума за част от боеприпас за ПВО системата С-300.

Вероятно случаят е подобен на този в Полша, при който загинаха двама фермери, а самия факт на падане на ракета на територията на страна член на НАТО и твърденията, че ракетата е руска, предизвикаха сериозно напрежение в целия свят. В крайна сметка се оказа отклонила се украинска противовъздушна ракета С-300.

За взривове съобщиха и от Лвовска и Тернополска област, експлозии отекнаха в Харков. На обстрел бе подложен и Херсон, който неотдавна руската армия бе принудена да остави и да се изтегли на отсрещния бряг на Днепър. В града горят пожари.

В редица украински области няма интернет.

Очаквайте подробности!