Руският президент Владимир Путин премина с автомобил "Мерцедес" по Кримския мост. На седалката на пътника беше вицепремиерът Марат Хуснулин, който докладва на Путин за напредъка на ремонтните работи по моста след експлозията, която разруши част от съоръжението през октомври.

"Движим се по дясната страна. Лявата страна на моста, както разбирам, е в изправност, но въпреки това трябва да се довърши. Тя пострада по-малко, трябва да я приведем в идеално състояние", каза Путин. Руски телевизионни канали излъчиха кадри от пътуването.

На 8 октомври взрив разтърси моста над Керченския проток, в резултат на което част от автомобилното трасе се срути в морето. При това на железопътната част на съоръжението се запалиха няколко цистерни с гориво, движението на автомобили и влакове по моста бе преустановено. В търсене на виновните за взрива в Москва заявиха, че организатор на диверсията са украинските спецслужби, а експлозивът е тръгнал от Одеса, минал е пред България, а след това е бил транспортиран до Грузия, откъдето се е озовал в Русия.

След експлозията на моста Русия нанесе серия от масирани ракетни удари по Украйна, както стори това и днес.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес бе запитан защо Путин карал "Мерцедес" по Кримския мост.

"На мястото имаше точно такъв автомобил. За да не се разкарват излишно коли, той се качи на тази", обясни говорителят на Кремъл в отговор на въпрос защо е избран автомобил чуждо производство, а не например президентският Aurus.

По време на инспекцията на новите части на моста руският вицепремиер Марат Хуснулин обърна внимание на големия обем работа, извършена за 55 дни. Той предложи строителите да бъдат наградени с благодарствени писма за добрата им работа. "Разбира се", отвърна Путин.