Рано тази сутрин (местно време) курортните центрове и градовете на полуострова в югоизточната част на Съединените щати потънаха в мрак, а по улиците не се движеха автомобили.

Вижте снимки >>>

Шосетата, по които се стичаха потоци от вода, бяха осеяни с клони и отломки. Местните жители, които не се евакуираха от крайбрежието, останаха по домовете си, брулени неумолимо от ураганните ветрове.

Матю поотслабна леко
вчера вечерта - вече е от категория 3 по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън - но все още е много опасен, предупреди американският Център за наблюдение на ураганите. По на север, град Чарлстън в Южна Каролина, също изглежда пуст.

Търговците са заковали дъски по витрините на магазините си или са наредили чували с пясък отпред. Ресторантите също не работят от вчера вечерта.

Около 600 000 жилища във Флорида останаха без ток. Очаква се броят им да нарасне, каза губернаторът на югоизточния американски щат Рик Скот, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Един от най-засегнатите райони във Флорида е община Бревърд, източно от град Орландо на атлантическото крайбрежие. Там без ток са 146 хиляди домакинства.

Скот предупреди, че съществува риск от значителни наводнения в района на Джаксънвил като последица от поройните дъждове и мощните ветрове, съпътстващи Матю. "Най-лошото предстои. Възможно е ураганът пряко да ни удари, очакваме ветрове със скорост от 160 км/ч", каза той.

По-късно президентът на САЩ Барак Обама призова американците, над чиито домове ще мине ураганът, да спазват указанията на спешните служби, предаде Ройтерс. Вече са нанесени значителни щети, но поривите на бурята и наводненията продължават да създават тежки проблеми, обобщи той.

"Хората трябва да слушат местните служители", ако те ги призовават да напуснат зоната на бурята. Можем да възстановим имущество, но не и да върнем човешки живот", подчерта той пред репортери след спешно съвещание с федералните служби за сигурност и извънредни ситуации.

В същото време беше съобщено, че жена на над 50 години е починала тази нощ след сърдечен удар, малко след като пожарната на Флорида спряла да отговаря на повиквания заради урагана, предаде NBC News, цитиран от "Фокус".

Пожарната на окръг Сейнт Луси по-рано прекрати работа поради силните пориви на вятъра.

Матю продължава да създава проблеми за пътуващите по въздуха. 4500 полета са били отменени между сряда и събота, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки службата за следене на полетите "Флайтъуеър".

Анулирани бяха всички днешни полети от и до Орландо, щата Флорида, отменени са и половината за утре. Световно известните увеселителни паркове край града - Дисни уърлд, Юнивърсъл студиос и Сий уърлд - са затворени заради урагана.

Стотици жертви в Хаити

В Хаити броят на жертвите на урагана Матю достигна най-малко 478 души след получаването на информация от отдалечени райони, които тропическата буря беше откъснала от света, предаде Ройтерс.

С бързото нарастване на броя на загиналите различни правителствени агенции дават разминаващи се данни. Извършено от Ройтерс преброяване на жертвите, за които съобщиха представители на местните служби за гражданска отбрана, потвърждава смъртта на 478 души.

Централната служба за гражданска отбрана на Хаити, която има нужда от по-дълго време, за да свери данните, е потвърдила смъртта на най-малко 271 човека.

Около 61 500 души все още са настанени в убежища.