Президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Петро Порошенко се срещнаха в кулоарите на Азиатско-европейския форум АСЕМ, който се проведе в Милано, Италия. 

Путин и Порошенко разговаряха два пъти в рамките на деня.

По газовия въпрос е постигнат умерен напредък, има договорености по основните параметри на договора, заяви пред журналисти Петро Порошенко в края на втората среща в "нормандски формат" - заедно с френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел.

"Първото решение е, че страните твърдо отстояват Минския меморандум и съсредоточават усилията си за изпълнението на всичките му 12 пункта без изключение", допълни Порошенко, цитиран от Франс прес и ТАСС, на които се позова БТА.

Резултатите от преговорите в Милано по украинската криза бяха "добри", каза Владимир Путин след втората си среща с Порошенко, цитиран от руските информационни агенции.

Руският държавен глава първи напусна залата за преговори, съпровождан от външния министър Сергей Лавров, министъра на енергетиката Александър Новак и президента на "Газпром" Алексей Милер, уточни ТАСС.

След първите разговори Путин заяви, че срещата с Петро Порошенко и лидери от ЕС е "положителна". Порошенко обаче не излезе от нея оптимист. Той заяви, че не е много оптимистично настроен за изхода от украинската криза. Няма пробив за Украйна, каза и канцлерът Ангела Меркел.

Руският и украинският президенти си стиснаха за кратко ръцете, преди да започнат преговорите в по-разширен вариант - с участието на Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Дейвид Камерън, Жозе Барозу и Херман ван Ромпой, съобщи Ройтерс.

Вижте снимки >>

Италианският премиер Матео Ренци, който бе домакин, коментира, че е бил постигнат известен напредък - отбелязали "стъпка напред", но че остават още много различия. Ренци съобщи, че европейските лидери са подкрепили предложение на френския президент Оланд да се установи международен контрол по украинската граница, включително с безпилотни самолети.

"В тази мисия може да участват Германия, Франция и Италия", допълни Ренци, цитиран от ТАСС.

Германия и Франция официално предложиха миналия петък на ОССЕ да предоставят безпилотни самолети за контролиране на спазването на примирието в източна Украйна.

Петро Порошенко и Владимир Путин се договориха за изпълнението на протокола от Минск, с цел „създаване на доверие между страните”, каза пред журналисти председателят на ЕК Жозе Барозу.

По думите му, ключовите пунктове в договореностите са потвърждаване на спирането на огъня, провеждане на избори в Донбас според украинското законодателство и контрол над границата.

Това беше добра среща. Ключът е изпълнение на договореното. Минското споразумение е жизнено важно за създаване на доверие между страните”, каза Барозу, цитиран от агенция УНИАН и БТА.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви, че ЕС е готов да оказва на Украйна допълнителна помощ за наблюдение на границата й с Русия.
Според него гарантирането на сигурността по границата е един от ключовите фактори за уреждане на кризата.
Ван Ромпой заяви също, че Путин го е уверил, че Русия не е заинтересована да се създаде в Украйна ново Приднестровие, предаде ТАСС.

Двустранна среща между президентите на Русия и на Украйна все още не е имало, но прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков не изключва възможността да се състои.

За сутрешните преговори Песков коментира, че от страна на някои участници е било проявено "пълно нежелание да разберат случващото се в Югоизточна Украйна". Той допълни, че "преговорите вървят трудно, при пълно разногласие и неразбирателство, но все пак вървят".

"Между Путин и Меркел все още има "сериозно разминаване във възгледите по повод генезиса на вътрешноукраинския конфликт и първопричините за сегашните събития там", отбеляза по-рано Песков.