Няколко души бяха ранени в източния украински град Донецк, когато проруски сепаратисти атакуваха митинг в подкрепа на единна Украйна, съобщи кореспондент на Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Десетки мъже, облечени във военни униформи и размахващи бейзболни бухалки, нападнали митинга, в който участвали около 2000 души. Нападателите хвърляли бомбички, използвали може би и шумова граната.

Репортерът на Ройтерс твърди, че е видял най-малко пет души с рани по главата - и от едната, и от другата страна.

Раните не изглеждали животозастрашаващи, но насилието е поредният признак за засилващото се напрежение и за липсата на ред в Източна Украйна, отбелязва Ройтерс, припомняйки, че Донецк е един от градовете, които са под контрола на привържениците на федерализацията на Украйна.

След нападението на групата мъже митингът, на който се развявало украинското знаме и се скандирало "Донецк е Украйна", приключил.

Журналист на Франс прес също съобщава за събитията в Донецк. Той цитира един от пострадалите, украински журналисти, който казва, че са ранени 14 души.

Националисти са атакували шествие на антифашистко шествие в Донецк, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от Фокус.

Няколко десетки крайни националисти започнали да замерят участниците в шествие, насочено срещу демонстрациите, вдъхновени от Дивизия „Галичина” на хитлеристките СС.

Получавайки отпор, нападателите са избягали. Няколко души са ранени в сблъсъците. В демонстрацията участваха няколко хиляди души. Те скандираха „ „Фашизмът няма да мине!”, „Не на фашизма” и „Русия”. Движението на автомобилния транспорт беше спряно.