От пресслужбата на градския съвет обявиха, че Кернес е нападнат около 12 часа местно време. Той е бил прострелян в гърба и е откаран в болница.

"Срещу Генадий Кернес бе извършено покушение. Той e опериран и лекарите се борят за живота му", се казва още в съобщението.

Зам.-кметът Юрий Сапронов съобщи, че Кернес е ранен в белия дроб и има кървене от черния дроб.

Покушението е извършено със снайперистка пушка „Драгунов”, съобщава агенция УНИАН, цитирана от "Фокус". Кметът се движел с колело по шосе „Белгородское” край горския парк.

54-годишният Генадий Кернес е юрист. През 2010 г. е избран за кмет на Харков.

На 13 март т.г. киевски съд му наложи мярка за неотклонение „домашен арест” във връзка с дело срещу него за отвличане, заплаха за убийство и други углавни престъпления, съобщи bTV.

Решението позволяваше на Кернес да излиза, за да изпълнява задълженията си на кмет на Харков. Самият градоначалник заяви, че обвинението му е предявено под влиянието на украинския вътрешен министър Арсен Аваков, който бил воден от лични мотиви.

Харковският кмет има съдебно досие за кражба и измама, предаде БТА. Той стана известен със силовите методи, които използва срещу опонентите си в града по време на тримесечните проевропейски протести, свалили режима на проруския президент Виктор Янукович през февруари.
Нерядко негови противници биваха нападани или заливани с трудно отмиваща се зелена течност. Автомобилите на някои бяха опожарени.

Кернес спомогна и за налагането на паравоенна групировка, наречена "Оплот" и водена от бивш милиционер с криминално досие, който заяви, че може "да извади око или да строши краката" на проевропейските опозиционери, ако те преминат към действия. Активисти на "Оплот" имаше вчера сред бунтовниците, завзели регионалната телевизия в Донецк.

След бягството на Янукович и свалянето му от поста през февруари, Кернес също избяга от Харков заедно със съюзника си - губернатора на областта Михайло Добкин, но после побърза да се върне в страната.

Преди седмица поддръжници на федерализацията в Украйна проведоха митинг в центъра на Харков и избраха „народен губернатор” на областта.

Сепаратисти издигат барикади в Константиновка

Привърженици на федерализацията на Украйна издигат барикади около сградата на градския съвет и прокуратурата в град Константиновка, съобщи РИА Новости, цитирана от "Фокус". Над двете сгради са издигнати знамена на „Донецка народна република”. 

Началниците на местната полиция са пристигнали пред градския съвет за преговори с протестиращите.