Екипите, които участват в операцията по издирване и спасяване, са достигнали до останките на хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси, който се разби вчера в труднодостъпен район в Северозападен Иран, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс и БТА. 

Ръководителят на иранския Червен полумесец Пир Хосейн Коливанд каза по държавната телевизия: "Няма признаци на живот в останките от хеликоптера на президента на Иран Ебрахим Раиси".

Пред Ройтерс ирански представител е казал, че хеликоптерът е изгорял напълно при катастрофата, а надеждите Раиси да бъде намерен жив са малки. Според източника има опасения, че всички пътници на борда са загинали.

Иранският президент, заедно с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан и други високопоставени ирански представители, е бил на борда на хеликоптера, който според съобщенията на иранската държавна телевизия е направил "твърдо кацане" в Северозападен Иран. Операцията по издирване и спасяване е затруднена от трудния терен в района и неблагоприятните атмосферни условия.

Ройтерс определя Раиси като хадлайнер и смятан за възможен приемник на Върховния ирански духовен лидер аятолах Али Хаменей, който подкрепя политиките му. Шейсет и три годишният Раиси беше избран на президентския пост през 2021 г. и от заемането на длъжността разпореди затягането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда линия в ядрените преговори със световните сили.

Раиси беше близо до границата с Азербайджан в неделя за откриването на язовир, изграден като съвместен проект на двете страни, а хеликоптерът му се разби на връщане от церемонията.

По-рано Анадолската агенция съобщи, че турски безпилотен летателен апарат "Акънджъ" е идентифицирал рано тази сутрин източник на топлина, за който се предполагаше, че може да идва от мястото на катастрофата на хеликоптера. Засега няма официална информация дали останките са намерени на посоченото място.

Руският президент Владимир Путин е разпоредил да се изпратят два самолета и хеликоптери с група от 50 спасители в помощ на издирването, съобщи ТАСС. За заповедта на Путин е съобщил съветникът му Игор Левитин в телефонен разговор с първия вицепрезидент на Иран Мохамед Мохбер.

"По нареждане на Путин до час два съвременни самолета с няколко хеликоптера и 50 спасители-алпинисти на борда ще заминат за град Тебриз", е казал Левитин, цитиран от агенция Тасним.

По-късно говорителят на Путин Дмитрий Песков повиши броя на руските спасители, които ще бъдат изпратени, на 60.

Освен Русия и Турция, помощ в издирването на хеликоптера, на който са били Раиси и външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан, предложиха още Саудитска Арабия, Ирак, Катар, Азербайджан и други страни, както и Европейският съюз.