Украйна започва изграждането на две военноморски бази за защита на Черноморския регион. Това обяви във Върховната Рада президентът на страната Владимир Зеленски в рамките на годишно послание до депутатите относно вътрешното и външното положение на Украйна, предава TACC, цитирана от "Фокус".

"Започваме да изграждаме две държавни украински военноморски бази за защита на Черноморския регион", заяви Зеленски.

Той допълни още, че страната продължава да модернизира военните си кораби. Украинският президент бе категоричен, че няма да позволи намаляване на финансирането на армията през 2021 г.

"През 2020 г. бюджетът за армията стана най-големият в историята на Украйна. По време на кризата с коронавируса той не намаля нито с една гривна и, моля, не разпространявайте лъжата, че през 2021 г. ще намалим средствата за войската. Няма да позволя подобно нещо", увери Зеленски.

Припомня се, че през настоящата година за армията на Украйна бяха предвидени над 117 милиарда гривни (4,12 млрд. долара по текущия обменен курс).

Двете нови военноморски бази, които ще бъдат построени на бреговете на Азовско и Черно море, ще бъдат украински, а не чужди. Това заяви в интервю за Интерфакс-Украйна заместник-ръководителят на кабинета на президента на Украйна Игор Жовква. Но чуждестранните военни все още ще могат да пребивават в тези бази, писа само преди дни вестник "Независимая газета".

Слуховете за създаването на чужди военни бази на територията на Украйна се появиха след неотдавнашното посещение на президента във Великобритания. Миналата седмица в Лондон беше подписан меморандум за укрепване на двустранното сътрудничество във военната и военно-техническата сфера. Съобщава се, че документът предвижда отпускане на заем за украинската страна в размер на 1,25 млрд. паунда от британската агенция за експортни кредити.

Тези средства трябва да бъдат насочени към изграждането на нови военноморски бази, преоборудване на Военноморските сили на Украйна. Корпусите на първите два ракетни катера за ВМС ще бъдат построени във Великобритания, но след това се планира производството да бъде установено в Украйна.

Подписването на документа беше предшествано от посещение в Украйна през август от делегация на британското министерство на отбраната, водено от държавния секретар по отбраната Бен Уолас. Министърът на отбраната на Украйна Андрей Таран, обобщавайки резултатите от преговорите, заяви, че страните са отделили време "за оценка на ситуацията със сигурността в Източна Украйна и Азово-Черноморския регион, тенденции и перспективи за нейното развитие и начини за реагиране на възникващи заплахи". Той отбеляза, че Украйна, след като е получила статут на партньор на НАТО с разширени способности, има нови инструменти за сътрудничество със страните членки на НАТО в сферата на отбраната.