Поредна въздушна тревога прекъсна работната среща в украинския град Болград на 19-ата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

Сирените са били задействани около 13.50 часа днес. Всички участници в срещата са били отведени в убежището на Болградската гимназия "Георги Раковски". Българската делегация, както и присъстващите представители на градската управа, представители на българската общност и гимназисти са в безопасност, уточняват от Българската телеграфна агенция.  

В местните канали на приложението "Телеграм" се посочва, че причината за въздушна тревога е била заплаха от атака с ракети "Кинжал". След като опасността е преминала, дискусията е продължила.

Това е четвърта въздушна тревога за участниците в Световната среща на българските медии в Одеската област на Украйна. Нито една от тях не е била фалшива или напразна, като са били атакуван малки градчета около Одеса и има разрушения.

По думите на преподавателка от гимназията занятията не прекъсват и в укритията, а въздушните тревоги за тях са ежедневие.

Причината делегацията да е в Одеса е, че там вчера беше открита 19-ата Световна среща на българските медии, която е организирана от БТА. Днес събитието продължи хибридно на място в Болград и Измаил и в електронна среда, като знак за подкрепа на българската общност в Одеска област.

В ляво: директорът на гимназията Снежана Скорич и генералният директор на БТА Кирил Вълчев

Снимка: БТА

В българската делегация участват генералният директор на БТА Кирил Вълчев, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, председателят на Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова, ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, заместник-генералният директор на БТА Евгения Друмева, както и представители на български медии и българоезични медии от различни държави по света.

Българите в областта са над 150 000 души и са трета по численост общност според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.