Лауреати на Нобеловата награда за мир и бивши държавни и правителствени глави призоваха президента Джо Байдън да се присъедини към предложението за временно вдигане на патентите върху ваксините срещу COVID-19, предаде Франс прес.

Подобно решение е важен и необходим етап, за да се сложи край на пандемията, казват 170-те известни личности, подписали отворено писмо. Сред тях са бившият френски президент Франсоа Оланд, бившият премиер на Великобритания Гордън Браун и бившата президентка на Либерия Елън Джонсън Сърлийф.

"Обнадеждени сме от информациите, че вашата администрация проучва въпроса за временен отказ от правата върху интелектуална собственост от СЗО по време на пандемията, както бе предложено от Южна Африка и Индия", се казва в текста, под който подписа си са сложили и нобеловият лауреат за мир Мухамад Юнус, нобеловата лауреатка за медицина Франсоаз Баре-Синус и нобеловият лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц.

Предложението бе внесено в СЗО от Южна Африка и Индия на 2 октомври и получи подкрепата на десетки развиващи се и необлагодетелствани страни. Но развитите страни или страните, в които се намират централите на големите фармацевтични групи, разработили ваксините, се опитват да се противопоставят на идеята.

Текстът предлага да има временно освобождаване от някои задължения, произтичащи от Споразумението за свързаните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната собственост, за да може всяка страна да произвежда ваксини, без да трябва да има патент за тях.

Повечето страни по света се опитват да ваксинират колкото се може по-бързо населението си в опит да спрат напредъка на болестта и нейните варианти.