Нападението изглежда е било извършено, когато голяма група участници в сватбата излезли да празнуват на улицата, посочва Ройтерс., цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Броят на жертвите при бомбения атентат достигна 50 души, съобщи валийството на окръг Газиантеп, цитирано от световните агенции.

Според депутата от управляващата Партия на справедливостта и развитието Шамил Таяр зад атаката вероятно стоят бойци от "Ислямска държава".

Вицепремиерът Мехмет Шимшек каза пред телевизия НТВ, че експлозията може да е дело на атентатор самоубиец.

Друг депутат от управляващата партия, Мехмет Ердоган, изказа предположение, че зад атентата стои ИД или Кюрдската работническа партия (ПКК), но висш турски представител посочи, че сватбеното тържество се състояло в квартал на Газиантеп, в който живеят голям брой кюрди, което подкрепя по-скоро хипотезата за джихадистки атентат, посочва Франс прес.

Депутатът от прокюрдската Демократична партия на народите Махмут Тогрул каза за Ройтерс, че сватбата била кюрдска. Демократична партия на народите заяви, че мнозина кюрди са изгубили живота си и осъди атентата.

Ердоган обвини "Ислямска държава"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че групировката "Ислямска държава" вероятно е извършителят на снощния атентат в град Газиантеп, Югозападна Турция, предаде Франс прес.

В комюнике Ердоган отбеляза, че няма никаква разлика между живеещия в изгнание проповедник Фетхуллах Гюлен, когото той обвинява в заговор за неуспелия преврат на 15 юли, Кюрдската работническа партия (ПКК) и групировката "Ислямска държава" - "вероятният извършител на атентата в Газиантеп".

"Нашата страна, нашата нация могат само да повторят едно и също послание към онези, които ни атакуват: ще се провалите!", посочва в комюникето Ердоган.

"Турция няма да се поддаде на провокация, каквато е атентата в Газиантеп, напротив - ще прояви единство, солидарност и братство, добави той.

Засега нито една терористична организация не е поела отговорност за кървавия атентат.