Третият ден на антиправителствени демонстрации в сръбската столица Белград започна снощи със седяща акция на протест пред сградата на Скупщината (парламента), предаде ТАСС.

Масовата акция започна около 19 ч. местно време (20 ч. българско). Младежи седнаха на асфалта и спряха движението.

Акцията започна под лозунга "Не упражнявайте натиск!", "Сядайте!". По този начин участниците искаха да покажат мирните си намерения и отказа от използването на сила.

Множеството скандираше "Сядайте!", "Сядайте!" и призоваваше полицията да не бъде провокирана. На площада всъщност нямаше полиция, предаде ТАСС, единствено на входа на парламента дежуриха няколко служители на реда.

Специалните части бяха разположени от другата страна на сградата и не се появиха на площада при демонстрантите, информира ТАСС.

От време на време демонстрантите надуваха свирки и надаваха викове, обикновено след като телевизионни журналисти предаваха на живо от мястото.

Много демонстранти бяха с бели тениски с лозунгите на акцията. Причината са твърденията, че насилието през предишните дни е било провокирано от групи хулигани, близки до управляващите, за да бъде опетнен имиджът на опозиционерите, предаде Асошиейтед прес.

Драган Джилас - един от главните лидери на опозицията, каза, че протестът трябва да изглежда точно по този начин, без присъствието на "бесните кучета" (на управляващите).

Франс прес също предаде, че този път хиляди недоволни от начина, по който властите управляват кризата с коронавируса, се демонстрирали снощи без инциденти, след две нощи на насилие и сблъсъци с полицията.