Републиканците в американския Сенат днес блокираха двупартийно разследване за смъртоносния щурм на Капитолия от привърженици на бившия президент Доналд Тръмп, въпреки вълната от критики, че омаловажават избухналото тогава насилие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Демократите и някои умерени републиканци призоваха за създаване на комисия, която да разследва събитията, довели до избухналото насилие по време на щурма на Капитолия на 6 януари, когато стотици привърженици на републиканеца Тръмп щурмуваха сградата на американския Конгрес, влизайки в сблъсъци с полицията, подстрекавайки към насилие срещу конгресмени и опитвайки се да отложат официалното утвърждаване на избора на новия президент Джо Байдън. По време на сблъсъците загинаха петима души, включително полицейски служител, охраняващ Капитолия.

Предложението за създаване на разследваща комисия бе отхвърлено с 54 гласа "за" и 35 "против", при необходимо мнозинство от 60 гласа за прокарване на решението в 100-местния Сенат. Всичките 35 гласа "против" бяха подадени от републиканци, отбелязва Ройтерс.

"Всички знаем какво става тук. Републиканците в Сената избраха да защитават "Голямата Лъжа", защото се страхуват, че всичко, което може да разстрои Доналд Тръмп, може да ги нарани политически", каза след вота лидерът на демократите в Сената Чък Шумър.