Лидерите от политиката и бизнеса, събрали се в швейцарския курорт Давос, изслушаха днес противоположни послания за необуздания икономически растеж и необходимостта от спешни действия, чрез които да се избегне световна климатична катастрофа, в изказванията на американския президент Доналд Тръмп и шведската активистка Грета Тунберг пред Световния икономически форум, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Сега не е време за песимизъм, сега е време за оптимизъм. Страхът и съмненията не са добър начин на мислене", заяви Тръмп пред аудиторията, в която бе и Тунберг.

"За да прегърнем възможностите на утрешния ден, трябва да отхвърлим пророците, които непрекъснато предсказват гибел и апокалипсис", каза президентът на САЩ в речта си, в която нито веднъж не използва думите "климат" или "глобално затопляне".

Тръмп обяви, че САЩ ще се присъединят към новата световна инициатива за засаждане на 1 трилион дръвчета през текущото десетилетие, и изрази увереност, че учените ще намерят решение на най-належащите световни проблеми.

Излизайки на трибуната малко след него, Тунберг взе наприцел речта му.

"Домът ви все още гори", каза тя, припомняйки миналогодишното си обръщение.

Снимка: AP/БТА

"Бездействието ви раздухва пламъците с всеки час", подчерта тя.

Засаждането на дървета и чакането на научния напредък няма да са достатъчни, каза 17-годишната активистка.

Климатичните промени и корпоративната отговорност са основни теми на Световния икономически форум тази година.