4-годишната Мария бе открита миналата сряда в катун във Фарсала в Гърция. ДНК-тестове доказаха, че мъжът и жената Лефтерия Динопулу, с които е живяло момичето, не са нейни баща и майка.

40-годишната жена и 39-годишния мъж са арестувани и обвинени в отвличане. Полицията разследва дали детето е жертва на трафик на хора. 

Бабис Димитриу, председателя на ромската общност във Фарсала, обаче обяви в ефир, че познават детето и то не е било крито, пише местният вестник "Български новини".

"Български цигани го оставиха, когато беше бебе на 15 дни, за да го отглеждат сегашните му родители. През годината бащата идваше по няколко пъти, за да го вижда. До преди една седмица беше тук, а в момента е някъде по района на Евия и се издирва. Работят в плантациите за памук”, съобщи още той.

Практика било български роми да им предлагат деца, като цената им варирала между 1000 и 2000 евро.

По-рано местни медии съобщиха, че детето е продадено за 500 евро.
Властите работят по версията за канал за внасяне на бременни жени от България, които раждат в Гърция, след което децата се продават.
Гръцката полиция възобнови разследвания на три групи за незаконни осиновявания от български роми с център Нова Загора.

Благотворителната организация, която се грижи за Мария, обяви, че "родителите се отнасяли с детето като с „танцуваща мечка".
На въпрос, дали родителите са изкарвали пари от детето, като са го карали да танцува, Бабис Димитриу категорично отрече тази информация.

В гръцките медии и в YouTube обаче бяха пуснати два клипа с Мария.
На първия се вижда как малкото момиченце, в розови шорти и бяла тениска, с биберон в уста, се кълчи на двор, но иска да се измъкне. От време на време усмихваща се ромка го бута обратно. Детето изглежда на около годинка.

Вторият клип е заснет преди три седмици по време на панаир. На него Мария отново се друса под ритъм на кючек.

21-годишната Мария Димитриу, внучка на лидера на циганския катун, твърди, че майка й я изпратила при тях на сцената, защото обича да танцува.

"Родителите" на Мария обаче постоянно сменят версиите си - тя ту е оставена за отглеждане, ту я намерили. Една от тях е, че 40-годишната ромка имала авантюра с канадец крадец и детето е от него.

Но не обясняват защо косата на малката Мария е била боядисвана в по-тъмни тонове още от малка. Смята се, че по този начин са опитвали да скрият, че е различна.

Свидетели са виждали детето да проси в центъра на град Лариса, както и на остров Крит.

Ромското семейство получавало помощи за многодетно семейство.
Жената е майка в 2 семейства, а мъжът е баща в три семейства. Двамата имат 14 деца, от които само четири са биологично техни, и получават над 8000 евро социални помощи.

Полицията съобщи, че 5000 майки от всички краища на света само за ден са звъняли или писали за откритото дете.
Пробите от ДНК на родители от най-малко 7 държави са изпратени в гръцки съдебни лаборатории.

Двойка от Солун предполага, че Мария може да е тяхно дете, обявено за починало, съобщи Greek Reporter.
Семейството загубило детето си при раждането през същата година. Лекарите в болницата в Солун им казали, че бебето е починало, но когато поискали доказателства и направили ексхумация, открили само празен ковчег.

Те са поискали ДНК анализ, който да установи дали Мария е тяхна дъщеря.

4-годишното дете в момента е в болница, въпреки че е физически здраво.