Общо девет души бяха хоспитализирани след стрелбата в израелската столица. Четирима починаха от раните си в болница "Ичилов" в града.

Нападението бе извършено в популярния сред туристите квартал Сарона, в който вечерно време ресторантите и магазините са пълни. Търговският комплекс е разположен срещу министерството на отбраната, където често патрулират униформени войници.

Единият от терористите е ранен от куршум, а другият е арестуван, съобщи АФП.

Вижте снимки >>

"Двамата терористи, които извършиха нападението в квартал Сарона, са братовчеди и живеят в района на град Хеброн. Единият е в болница в тежко състояние, а другият е арестуван", каза в комюнике полицейската говорителка Луба Самри.

Очевидци разказват, че двамата мъже, облечени в тъмни костюми и вратовръзки, седнали в едно от кафенетата в комплекса и си поръчали храна. След което обаче извадили огнестрелни оръжия от чантите си и започнали да стрелят.

Въоръженото крило на палестинското ислямистко движение Хамас "Бригадите Изеддин ал Касам" пое отговорност за терористичното нападение. Това съобщи по-късно днес Девети канал на израелската телевизия, предаде ТАСС.

"Ръководството на "Бригадите Изеддин ал Касам" заяви, че 21-годишните Мохамед и Халид Махамре от село Ята (на Западния бряг) са бойци от групировката", посочи телевизията.

Първоначално групировката само приветства нападението, без да поеме отговорност. Говорителят й Мушир ал Масри го нарече героична операция, а по-късно Хамас заплаши в изявление с още "изненади" по време на мюсюлманския свещен месец Рамазан.

Завърналият се от посещение в Москва министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху се срещна с министъра на отбраната Авигдор Либерман и с началници на службите за сигурност, след което посети мястото на атентата.

"Ние ще действаме твърдо и разумно, ще последват твърди действия от силите за сигурност, насочени не само към разкриването на всички замесени в тези убийства, но и към предотвратяване на подобни действия в бъдеще", е заявил Нетаняху там.

В комюнике, публикувано по-късно от неговата служба, нападението е наречено "хладнокръвно убийство, извършено от жалки терористи".

Държавният департамент на САЩ и френският президент Франсоа Оланд заклеймиха атаката срещу невинни мирни граждани и изразиха съболезнования на семействата на жертвите.

"САЩ осъждат остро ужасяващото терористично нападение в Тел Авив. Тези подли атаки срещу невинни граждани нямат никакво оправдание", каза говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

Израел спря достъпа на палестинци

Израелските власти днес анулираха 83 хиляди разрешения за палестинци от Западния бряг да посетят роднини в Израел по време на свещения мюсюлмански празник Рамазана и засилиха военните патрули в Тел Авив съобщиха АП и БТА.

Специалните разрешителни са отменени и за палестинците в ивицата Газа за посещения на роднини в Израел, пътуване в чужбина или участие в молитвите в джамията Ал Акса в Ерусалим.

Освен това израелските военни отмениха разрешителните за работа, издадени на 204 от роднините на двамата атентатори от Тел Авив, и блокираха родното им село Ята на Западния бряг.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да вземе серия отбранителни и настъпателни мерки в отговор на нападението в Тел Авив, съобщава днес в. "Аарец", цитиран от ТАСС. Днес следобед той ще свика специално заседание на военно-политическия кабинет на Израел.

Израел и палестинските територии станаха сцена на вълна от насилие от октомври м.г., отбелязва ДПА. Повечето атаки бяха извършени от самостоятелно действащи палестинци с ножове.

Обстановката обаче се беше поуспокоила в последните седмици.

НА ФОКУС: Когато си поделиха Османската империя