2388 от колите са модели на "Хюндай" и "Киа", съобщи днес руското издание "Морски бюлетин", цитирано от ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.

"Хюндай моторс" и "Киа моторс" заявиха, че цялата отговорност за товара е прехвърлена на купувача - компанията "Еукор кар кериър", фрахтувала кораба.

Двайсет и петчленният екипаж на "Ейшън глори" освен 8-те българи включва и 10 украинци, петима индийци и двама румънци, припомня агенцията.

Междувременно Ройтерс съобщи, че кораб от военноморските сили на ЕС в района на Сомалия (Навфор) е спасил плаващ под пакистански флаг риболовен кораб, похитен миналия месец от сомалийски пирати и използван за отвличането на "Ейшън глори", предаде БТА. Корабът "Шахбаиг" е бил отвлечен в началото на декември на 320 морски мили източно от остров Сокотра край Африканския рог. Той е бил използван за завземането на Нова година на "Ейшън глори" и е бил изоставен от пиратите край Сейшелските острови, съобщи Навфор.

На 2 януари корабът е бил пуснат на свобода на около 900 морски мили северно от Сейшелите. На него са се качили членове на екипажа на френския боен кораб "Сюркуф".
Всички членове на екипажа на риболовния кораб се оказали в добро здраве, с изключение на един, който бил със счупен крак. Корабът на ЕС предоставил на спасения съд гориво, медицинска помощ и храна, за да продължи плаването към Пакистан.

Навфор съобщи също, че отвлеченият на 1 януари индонезийски танкер "Прамони" е пуснал котва в морето източно от сомалийския град Ейл, смятан за свърталище на пиратите.

Сомалийските пирати започват да нападат петролни танкери на страни от Персийския залив и разширяват обхвата на нападенията към Аденския залив, Арабско море и Индийския океан. Това пише днес електронното издание на американския в. "Уърлд Трибюн".Пирати нападнали с гранатомети кувейтски петролен танкер в Червено море на 30 декември.
"За щастие танкерът успя да избяга от пиратите", заяви директорът на Международното морско бюро.