Руските въоръжени сили се изтеглиха от намиращия се край черноморското крайбрежие на Украйна Змийски остров, съобщи Министерството на отбраната на Русия.

От ведомството определиха маневрата като "жест на добра воля". "Това показва, че Русия не възпрепятства усилията на ООН да организира хуманитарен коридор за износ на земеделска продукция от Украйна, пише в изявлението на руското МО.

Съветникът на ръководителя на Министерството на вътрешните работи Антон Геращенко обаче съобщи в канала си в Телеграм, че през нощта са се водили активни бойни действия.

"В резултат на огневи удари на нашите ракетни и артилерийски части на Змийския остров, противникът набързо евакуира остатъците от гарнизона си с две скоростни лодки. Сега островът е обхванат от пожари, чуват се експлозии. Окончателните резултати от операцията се проучват", написа Геращенко.

Змийският остров, който Русия окупира още в първия ден от инвазията си в Украйна - 24 февруари, придоби световна слава с отказа на разположените там украински граничари да отстъпят пред искането на руските сили да се предадат.

Вчера пък бе извършена най-голямата по рода си размяна на пленници от началото на войната. Москва върна на Киев 144 военнопленници, сред които 95 "защитници на (завод) Азовстал" в Мариупол, които отбраняваха този пристанищен град, обсаден от руската армия в продължение на няколко седмици, преди да сложат оръжие, съобщи Главната дирекция за разузнаване на Украйна.

Ръководителят на провъзгласената от проруските сепаратисти в Източна Украйна "Донецка народна република" (ДНР) Денис Пушилин потвърди размяната, като уточни, че тя е била извършена в рамките на вчерашния ден, но без да дава повече подробности.