Британският премиер Борис Джонсън и руският президент Владимир Путин се срещнаха днес в кулоарите на конференцията за Либия в Берлин, предадоха агенциите. Говорителка на Джонсън заяви, че британският министър-председател и Путин са говорили за необходимостта от решаване на проблемите със сигурността в Либия, Сирия, Ирак и Иран.

От срещата е станало ясно също, че засега няма да има нормализация в двустранните отношения.

"Той (Джонсън) беше ясен, че няма промяна в британската позиция за (случая в) Солсбъри, който представлява безразсъдно използване на химически оръжия и безочлив опит да бъдат убити невинни хора на британска земя. Той заяви, че подобни нападения не бива да се повтарят", каза говорителката.

Тя имаше предвид отравянето на бивш руски двоен агент в град Солсбъри през 2018 г., за което британското правителство обвини руското военно разузнаване.

"Премиерът заяви, че няма да има никаква нормализация в двустранните отношения, докато Русия не престане с дестабилизиращите си действия, които заплашват Обединеното кралство и съюзниците ни и подкопават сигурността на нашите граждани и нашата колективна сигурност", добави говорителката.

Кремъл съобщи, че в Берлин Путин е имал срещи с Борис Джонсън и с Урсула фон дер Лайен, на които са били обсъдени въпроси от двустранните отношения, както и международни проблеми, в това число уреждането на ситуацията в Либия.

Това беше и първият личен контакт между Путин и Джонсън.