Американският Сенат одобри днес резолюция, която признава масовите убийства на арменци в Османската империя преди век за геноцид, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Резолюцията бе блокирана три пъти по искане на Белия дом, но днес бе одобрена единодушно от сенаторите. Тя бе внесена за гласуване в Сената от демократа Робърт Менендес от щата Ню Джърси и републиканеца Тед Крус от щата Тексас. Текстът й гласи, че геноцид на арменци е имало и че за него е отговорна Турция.

"Казвам на моите приятели и колеги, че геноцидът си е геноцид". Сенаторите трябва да имат смелостта да го заявят ясно и точно без колебание, заяви Менендес.

Менендес и Крус три пъти се опитаха да прокарат резолюцията в Сената с помощта на процедурни маневри, с които да избегнат дълги обсъждания, но всеки път някой от сенаторите републиканци заявяваше, че Белият дом не одобрява инициативата.

На 14 ноември сенаторът републиканец Линдзи Греъм блокира резолюцията. Това се случи часове, след като той и президентът Тръмп се срещнаха с турския държавен глава Реджеп Ердоган в Белия дом.

На 30 октомври Камарата на представителите на САЩ гласува почти единодушно резолюция идентична резолюция, която бе възприета от мнозина като начин да се изрази недоволството на САЩ от турската инвазия в Северна Сирия. За първи път такава резолюция бе подложена на гласуване на пленарно заседание на една от камарите на Конгреса във Вашингтон.

Демократът, бивш вицепрезидент и евентуален кандидат за президент, Джо Байдън заяви след гласуването в Камарата, че вотът почита паметта на жертвите.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу реагира, че вотът е отмъщение за военната офанзива на страната му в Северна Сирия.

Турция в продължение на години лобираше САЩ да не признават убийствата на арменци за геноцид, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма да признае приетата от Конгреса резолюция.

Неправителствени организации приветстваха приетата и от Сената резолюция и заявиха, че тя е трябвало да бъде приета много по-рано. "Президентът не успя да намери хора, с които да наложи ветото на Ердоган", заяви Арам Хампарян, изпълнителен директор на Националния комитет на арменците в Америка.

Дългогодишното противопоставяне на Турция срещу резолюцията бе "най-дългото вето над американско" политическо решение от чужда страна, изтъкна Хампарян.

Арменският геноцид е признат от около 30 страни по света и от общността на историците. Предполага се, че между 1,2 и 1,5 милиона арменци са били убити по времето на Първата световна война от войските на Османската империя, която тогава е съюзник на Германия и Австро-Унгария, отбелязва Франс прес.

Турция обаче отказва тогавашните събития да бъдат определяни като геноцид.