Срещата между американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Цзинпин приключи, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс и БТА. 

Двамата лидери "имаха откровена и конструктивна дискусия по редица двустранни и глобални въпроси и обмениха мнения по теми, по които имат различия", посочи президентството в мрежата "Екс".

Висш американски представител каза, че разговорите между Байдън и Си са продължили повече от четири часа. След срещата двамата президенти се разходиха в градината на имението, където се състояха разговорите. Байдън помаха на репортерите и направи знак с вдигнат нагоре палец с двете ръце, а запитан как са протекли разговорите, отговори: "Добре".

Си също помаха на репортерите, но не каза нищо.

Байдън и Си се срещнаха за първи път от година за разговори, целящи да облекчат търканията между двете свръхдържави във връзка с военните конфликти, трафика на наркотици и изкуствения интелект. Те заявиха, че са постигнали "реален напредък".

Съгласие за военните комуникации и борбата с наркотиците

По-късно китайските държавни медии съобщиха, че по време на срещата с Байдън китайският ръководител е изразил надежда, че двете страни могат да бъдат партньори, да се уважават взаимно и да съжителстват в мир.

Китай и САЩ ще възобновят комуникацията на високо равнище между своите военни, включително с работни срещи между министерствата на отбраната.

Снимка: БТА/АР

Си Цзинпин заяви, че двете страни са се споразумели за създаване на китайско-американска работна група за сътрудничество в борбата с наркотиците, съобщи Китайската държавна телевизия.

"Китайският президент Си Цзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън се договориха да възобновят военните комуникации на високо равнище въз основа на равенство и уважение", предаде агенция Синхуа.

На срещата на върха в Калифорния двамата ръководители се договориха също да започнат общи правителствени дискусии за използването на изкуствения интелект и да създадат работна група за сътрудничество в областта на борбата с наркотиците.

Байдън и Си се споразумяха да си сътрудничат за спиране на производството и разпространението на опиоида фентанил - водеща причина за смъртните случаи от свръхдоза в САЩ. Съгласно споразумението Китай ще преследва пряко конкретни химически компании, които произвеждат прекурсори на фентанил, заяви висш американски служител пред репортери.

Президентът Си каза на Байдън, че Китай не се стреми да "надмине или измести САЩ" и подчерта, че "САЩ не трябва да се опитват да потискат и контролират Китай".

"Китай няма да поеме по стария път на колонизацията и грабежа, нито пък по лошия път на хегемонията, по който върви една набрала сила страна", заяви Си.

Снимка: БТА/АР

Той предупреди също Вашингтон, че Пекин не е доволен от санкциите, както и от други мерки, срещу китайски компании.

"Действията на САЩ срещу Китай по отношение на контрола върху износа и инвестициите, както и едностранните санкции, нанасят тежка вреда на законните интереси на Китай", е заявил Си според Синхуа.

"Потискането на китайската наука и технологии е равносилно на задържане на качественото развитие на Китай и лишаване на китайския народ от правото му на развитие", допълни той.

 Тайван остава ябълката на раздора

Китайският президент Си Цзинпин заяви пред американския си колега Джо Байдън по време на четиричасовата им среща, че Тайван е най-същественият и най-опасен въпрос в американско-китайските отношения, съобщи пред репортери високопоставен американски служител.

Пекин засили военната си активност, опитвайки се да принуди демократично управлявания Тайван да приеме суверенитета на Пекин, въпреки острите възражения на правителството в Тайпе.

Висши американски военни казаха, че Си е наредил на Народноосвободителната армия да бъде готова да нахлуе в Тайван до 2027 г. Пекин не изключва възможността да използва сила, за да превземе острова, въпреки че никога не е разкривал подробности за военни приготовления.

Според представителя Си е казал, че Китай предпочита мирно обединение с остров Тайван, над който има претенции, но след това е заговорил за условията, при които може да се прибегне до употребата на сила.

Снимка: БТА/АР

Си се опитваше да даде да се разбере, че Китай не се готви за масирана инвазия в Тайван, но това не променя подхода на САЩ, каза служителят.

"Президентът Си /.../ подчерта, че това е най-големият и потенциално опасен въпрос в американско-китайските отношения, ясно заяви, че те предпочитат мирно обединение, но след това веднага премина към условията, при които би могла да бъде използвана сила", заяви пред репортери високопоставеният американски служител.

В отговор Байдън е уверил Си, че Вашингтон е решен да поддържа мира в региона.

"Президентът Байдън отговори съвсем ясно, че дългогодишната позиция на САЩ е решимостта да поддържат мира и стабилността", каза американският висш служител.

Президентът Си отговори: "Вижте, мирът е нещо много хубаво, но в определен момент трябва да подходим по-генерално към някакво решение", допълни той.

Президентът Байдън е приканил китайския си колега да "уважава изборния процес" в Тайван. "Призовахме китайците да зачитат изборния процес в Тайван", каза американският представител, цитиран от Франс прес.

Китайският президент Си Цзинпин призова американския си колега да "спре въоръжаването на Тайван", като наред с това подчерта, че обединението на Китай с острова е "неизбежно", съобщи днес Пекин.

САЩ трябва да престанат да въоръжават Тайван и да подкрепят мирното обединение на Китай. Обединението на Китай ще бъде осъществено, то е неизбежно", е заявил Си пред Байдън, според съобщение на китайското външно министерство, цитирано от АФП.