Експерти обаче смятат, че вероятно ще минат години, преди тя да може да използва такова оръжие в реален сценарий.

Успехът е само първа стъпка

Ракетното изпитание във вторник демонстрира, че Северна Корея е по-близко от всякога до постигането на своята цел: да разработи що-годе надежден възпиращ ядрен потенциал спрямо Вашингтон. Но дори и за опитна свръхсила, да докараш една МБР до надеждност може да отнеме десетилетие.

Изстрелването на ракета в изпитателни условия е сравнително лесно. То може да се планира и подготви и да се извърши чак когато всичко е готово, така нарастват и шансовете за успех. Разбира се, залпът на Севера на 4 юли - Деня на независимостта (на САЩ) бе голям успех.

Първоначалните анализи сочат, че новата ракета "Хвасон-14" може да е способна да достигне Аляска, а вероятно и Хавай, ако бъде изстреляна в атакуваща траектория.

Тя обаче бе изстреляна под много остър ъгъл (стръмно нагоре) - похват, наречен лофтинг, и достигна височина от над 2500 километра, преди да падне в Тихия океан на 930 км от мястото на изстрелването. "Хвасон" означава "Марс".

Смътна заплаха

"Ако те се задоволят с възможността да създадат една смътна заплаха, могат да изчакат още едно успешно изстрелване, след което да обявят оперативно разполагане (на ракетата), и половината свят ще им повярва“ - каза Маркус Шилер, работещ в Германия експерт по ракетния потенциал на Северна Корея.

„Но ако се заемат сериозно, както правят САЩ и Русия – продължи той, - ще са необходими най-малко още дузина изстрелвания и вероятно 10 години. Не забравяйте, че това е тяхната първа МБР."

В имейл до Асошиейтед прес Шилер даде за пример последната руска ракета с подводно изстрелване – "Булава":

"Те наистина са натрупали сериозен опит в тази област, но да стигнат от първо изстрелване до оперативна готовност на ракетата им отне почти 10 години (2004 до 2013-а). И все още имат проблеми - едно от техните пробни изстрелвания тези дни се провали".

Ако (територията) на САЩ е целта за поразяване от Северна Корея, то летвата за оперативна готовност на тяхната МБР се вдига още по-високо.

Недостатъчните 5500 километра

За МБР обикновено се смята наземно базирана балистична ракета с обсег над 5500 км. Така бе възприето на руско-американските преговори по разоръжаването и в този контекст то изглежда разумно. Разстоянието между Москва и Ню Йорк е около 7500 километра.

Но проф. Нарушиге Мичишита, японски военен експерт, припомня друго. Обсегът, необходим за Северна Корея, за да удари Аляска, ще бъде 5700 км, а за Хавай - 7500 км. Обаче за достигане на останалите 48 щата в САЩ ще е необходим обсег от 8000 - 12 000 км.

"В контекста САЩ-Северна Корея МБР с обсег 5500 км не значи нищо. Трябва да гледаме обсега, а не името на ракетата", отбеляза той.

Пхенян се опита да разсее две големи въпросителни относно своите ракети с извършения тест: приближаването към целта и точността. Той твърди, че успешно е решил проблема за запазването на ядрената бойна глава по време на спускането към целта чрез надежден топлинен щит, което би било голяма крачка напред.

Смята се, че "Хвасон-14" не е достатъчно точна за атакуване на малки цели (въпреки че Пхенян твърди обратното). Но това не е сериозна пречка, ако ракетата е предназначена за заплаха против райони с голямо население, например градове на западното крайбрежие на САЩ.

Проблемът с надеждността обаче остава.

"Тези ракети са много сложни устройства и ако трябва да бъде изстреляна отново утре, тя може да се взриви още на старта. А никой не би желал такова нещо, когато на върха й има ядрен заряд", каза Дейвид Райт - съдиректор и старши експерт на Глобалната програма за сигурност при Съюза на ангажираните учени.

„Напредват изненадващо“

Райт смята, че преди две години Ким Чен-ун е решил да стартира поредица програми за различни ракетни системи. Честотата на изстрелванията през последните 18 месеца предполага, че тези програми са придвижени достатъчно бързо, за да стигнат до изпитателни етапи.

"Изненадан съм колко бързо напредват", каза той. Според него повечето анализатори смятат, че Северът или разполага с достатъчно малко и елементарно ядрено устройство, което може да бъде монтирано на ракета с голям обсег, или е много близо до създаването му.

Остава обаче да се види, дали последната ракета на Пхенян може допълнително да бъде модифицирана, за да стане заплаха за най-близките части на САЩ, или за такъв обсег ще потрябва нова система с по-голяма ракета и с по-мощен двигател. "Подозирам второто, но още не мога да кажа със сигурност", добави Райт.

Отговорът има значение. Става дума след колко време Северна Корея наистина ще има МБР, с която да може да атакува западното крайбрежие на САЩ, и съответно колко време ще има Вашингтон, за да вземе мерки против тази заплаха.

Каква е прогнозата на Райт? "Смятам, че става дума за две години", каза той.

- - -
* Оригинално заглавие "Въпреки пробните изстрелвания, Северна Корея е на години от създаването на междуконтинентална балистична ракета". Превод: БТА