20-годишният сириец бе изправен пред съдии в Берлин на първия процес срещу кандидат за убежище, заподозрян, че е внедрен от джихадистката групировка "Ислямска държава" сред мигрантите, пристигнали в Германия през 2015 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Обвиняемият Шаас ал Мохамад влезе в съдебната зала, облечен със син пуловер, като криеше лицето си. Два полицейски камиона бяха паркирани пред съдебната сграда, виждаха се и неколцина полицаи с автомати.

Мерките за сигурност са подобни на вземаните при всеки голям процес, изтъкна говорителката на съда Лиза Яни, според която процесът може да продължи при закрити врати с оглед това, че обвиняемият се третира като непълнолетен, що се отнася до част от обвиненията.

Случаят напомня широко обсъжданите в страната страхове - особено след атентата в Берлин от 19 декември, че ИД може да внедри свои бойци сред стотиците хиляди търсачи на убежище, пристигнали в Германия по "балканския" маршрут.

Арестуван на 22 март 2016 г., Шаас ал Мохамад ще бъде осъден най-рано през април. Обвиненията в "членство в терористична организация в чужбина" и "нарушение на закона за бойните оръжия" го заплашват с до 10 години затвор.

Вербуван през 2013 г. от ИД в Сирия чрез имама на родното си село, той преминава духовно и военно обучение, участва в ред операции на ислямистите. После "продължава да работи" с джихадистката организация и след пристигането си в Германия през лятото на 2015 г., твърди прокуратурата в обвинителния акт.

Избрал е "потенциални мишени за нападение" в Берлин, по-специално Александерплац, Бранденбургската врата и Райхстага, където заседават парламентаристите. Според федералния съд той е осведомил по телефона свой събеседник в Сирия за броя на хората и на автомобилите, намиращи се там в един или друг час от деня.

Прокуратурата го обвинява също, че е действал като "свръзка за потенциални атентатори" и е "информирал за своето местоположение по принцип с оглед да извърши нападение в Германия".