Турският вицепремиер Вейси Кайнак, цитиран от Ройтерс и БТА, каза, че атентаторът най-вероятно е уйгур.

Пред турската телевизия А Хабер Кайнак все пак добави уговорката „това не може да бъде казано със сигурност“.

Така за втори път, след като 39 души бяха хладнокръвно застреляни в новогодишната нощ в Истанбул, се изказва предположение, че атентаторът е от Централна Азия.

Най-много уйгури – над 10 милиона, живеят в Северозападен Китай; народността е отбелязана там и в наименованието на Синцзян-Уйгурския автономен район.

Но уйгури живеят и в поне три бивши съветски републики – Казахстан, Узбекистан и Киргизстан. Преобладаващото вероизповедание сред тях е ислямът, сунитският му клон.

По-рано от следствените власти беше изтекла хипотезата, че стрелецът е узбек или киргиз и турските власти дори посочиха и задържаха конкретен гражданин на Киргизстан. Но подозренията против него бързо отпаднаха.

От неофициална информация в турски медии днес стана известно име (по-скоро прозвище) на предполагаемия атентатор - Ебу Мухамед Хорасани.

Около 15 дни той и неговите съучастници са подготвяли кръвопролитието в дискотеката. Публикации в турските медии днес показват, че полицията и спецслужбите са напреднали много в разследването.

В общи линии е уточнено движението на стрелеца на 31 декември и на 1 януари сутринта. Същите публикации оставят впечатление за продължителна и много организирана подготовка на престъплението, за което отговорност пое „Ислямска държава“.