28-годишен киргизстански граждани, задържан и разпитан при връщането му от Турция, след като бе разглеждан като потенциален заподозрян за нападението срещу нощен клуб в Истанбул, в крайна сметка бе оневинен, съобщиха киргизстански медии, цитирани от Франс прес и БТА.

Лакхе Машрапов бе посочен от турски медии като потенциален заподозрян във връзка с нападението в нощния клуб "Реина" в Истанбул в новогодишната нощ, при което бяха убити 39 души, а близо 70 бяха ранени.

Комитетът за национална сигурност разследва възможна замесеност на гражданин на Киргизстан в нападението в Истанбул, заяви Ракхат Сулаимов, говорител на тази разузнавателна служба на Киргизстан. Той посочи, че въпросното лице е било разпитано.

Лакхе Машрапов по-късно е бил освободен, без да бъдат повдигнати обвинения срещу него, съобщиха киргизстанските медии, като се позовават на Комитета за национална сигурност.

Самият Машрапов отрече каквато и да било връзка с нападението, като обясни пред киргизстански медии, че е пристигнал на 1 януари в Истанбул по работа, а след това е отпътувал във вторник, след като бил разпитан за кратко от турската полиция заради приликата му със заподозрян за атентата.

Пресслужбата на киргизстанското министерство на външните работи посочи като малко вероятно гражданин на Киргизстан да е замесен в нападението. Според първоначалните данни тази информация не е надеждна, но министерството прави проверка въпреки всичко, посочиха от министерството.

Турските власти предприеха мащабна операция за издирване на нападателя.