Саудитските власти съобщиха, че са осуетили нападение с минирана лодка край бреговете на пристанище Янбу в Червено море, след като компании за морска сигурност споменаха за "непотвърдена информация" за нападение срещу плавателен съд в района, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В разпространеното от държавните медии изявление на саудитското министерство на отбраната не се уточнява дали при операцията на саудитските военноморски сили за пресрещане и унищожаване на контролираната с дистанционно управление лодка са причинени някакви разрушения.

Преди това компанията за морска сигурност "Дрияд Глобал" беше съобщила, че е получила "непотвърдена информация", че плавателен съд, вероятно петролният танкер "Дамам", който е собственост на подразделение на саудитската компания "Бахри", е бил нападнат край Янбу.

Директорът Абдула Алдубайхи заяви пред Ройтерс, че нито един кораб на Националната корабоплавателна компания на Саудитска Арабия ("Бахри") не е бил нападан.

Британската компания за морска сигурност "Амбри" също се позова на информация за инцидент и заяви, че над плавателен съд е видян да се издига пушек.

От Морските търговски операции на Обединеното кралство (United Kingdom Maritime Operations, UKMTO) съобщиха, че знаят за морски инцидент на приблизително две морски мили от Янбу и че в момента има разследване.

През декември Саудитска Арабия съобщи, че танкер на котва в пристанище Джеда е бил ударен от заредена с експлозиви лодка. Това стана след случай на друг саудитски терминал в Червено море, при който танкер беше повреден при експлозия.

Оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция в Йемен в миналото е осуетявала нападения с минирани лодки, предприемани според нея от подкрепяното от Иран йеменско движение хуси.

Саудитското министерство на отбраната заяви, че разследва кой стои зад "враждебния опит" от вчера.

Междувременно саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман заяви в интервю за саудитската държавна телевизия, че САЩ са стратегически партньор за страната му и кралството има незначителни различия с правителството на Байдън, които се стреми да изглади, предаде Ройтерс.

Принцът каза също, че кралството няма да приеме никаква намеса във вътрешните си работи. Той посочи, че Саудитска Арабия иска добри отношения с Иран и работи с регионалните и глобалните си партньори за намиране на решение за "негативното поведение" на Техеран.

Престолонаследникът увери, че кралството няма планове за въвежедане на подоходен данък, а решението от миналия юли за утрояване на размера на ДДС до 15 процента е само временно, отбелязва Ройтерс.