Съединените щати за първи път наложиха санкции на чуждестранна организация за купуване на руско оръжие. Това е военна агенция, придобила руски изтребители и системи за противоракетна отбрана С-400, предадоха световните агенции, като се позоваха на високопоставени представители на американските власти.

САЩ освен това наложиха санкции на 33 руски физически и юридически лица.

Китайският Департамент за подготовка на войските и снабдяването към Централния военен съвет на Китайската народна република и неговият ръководител Ли Шанфу са санкционирани в съответствие със закона CAATSA - "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции", предаде ТАСС, цитирайки информация на министерството на финансите на САЩ.

Ройтерс отбелязва, че според американския Държавен департамент въпросната агенция под шапката на китайското министерство на отбраната, която отговаря за отбранителните технологии, е извършила "значителни трансакции" с Рособоронекспорт - руския държавен износител на оръжия. Тя по-конкретно е купила 10 изтребителя Су-35 през декември 2017-а и системи С-400 през януари 2018 г. - след влизането в сила на американския закон през лятото на миналата година, посочва ТАСС.

Нормативният акт е насочен срещу Русия, Иран и Северна Корея, припомня агенцията.

Франс прес отбелязва, че САЩ целят да накажат Русия заради нейни "злонамерени действия", включително намесата й в Украйна и американски избори.

САЩ междувременно добавиха в своя черен списък още 33 руски физически и юридически лица, свързани с военнопромишления комплекс на Русия или с нейното разузнаване, заяви в телефонен разговор с журналисти представител на американската администрация от висок ранг, предаде ТАСС.

Така в черния списък в съответствие със закона CAATSA вече попадат 72 руски физически и юридически лица, включително основните руски оръжейни компании. Според член 231 от закона всяко лице, което съзнателно участва в значителни бизнес сделки с някого от "черния списък" подлежи на санкции. На санкции подлежат организации, фирми, физически лица.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък подписа указ, с който затяга режима на санкции срещу Русия. Указът и придружаващото го писмо до Конгреса на САЩ не предвиждат въвеждането на допълнителни санкции.

"Подписаният от мен указ ще засили прилагането на тези санкции чрез даването на допълнителни пълномощия на министъра на финансите Стивън Мнучин, за да може да предприема определени действия по отношение на тези санкции", се казва в посланието на Тръмп до председателите на Камарата на представителите и Сената.

Министерствата и органите на федералното правителство освен това са получили разпореждания да предприемат всички необходими мерки в рамките на правомощията си, за да гарантират пълното прилагане на санкциите, уточнява президентът на САЩ.