Вчера държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова за свободен интернет и прикани света да осъди страните, които извършват кибератаки. Това стана няколко дни, след като Google съобщи за хакерски нападения от Китай и предупреди, че може да ограничи дейността си в Китай, включително и заради цензурата. Клинтън спомена Китай сред държавите, които ограничават свободата на словото в световната мрежа.

Днес говорител на китайското външно министерство заяви, че критиките на САЩ към начина, по който Китай администрира интернет и "инсинуациите", че ограничава свободата в мрежата, не отговарят на фактите и вредят на двустранните отношения.
"Призоваваме САЩ да зачитат фактите и да престанат да използват въпроса за т.нар свобода в интернет, за да отправят неоснователни обвинения към Китай", каза говорителят. В изявлението си той не спомена Хилари Клинтън, но каза, че Пекин не би искал спорът около интернет да засенчи сътрудничеството му с администрацията на президента Обама, която търси подкрепата на Китай по икономически проблеми и дипломатически конфликти като Иран и Северна Корея.

Американският държавен секретар задълбочи спора за свободата на словото в Китай, като сравни налаганата от Пекин цензура в интернет с издигането на Берлинската стена и като предупреди, че предполагаемите китайски хакерски атаки срещу Google могат да имат последици, пише британският вестник "Таймс", цитиран от БТА.

Речта на Клинтън е първото официално изявление на висш американски служител, в което личи стремеж за превръщане на интернет свободите в основен елемент на външната политика на САЩ, отбелязва вестник "Ню Йорк таймс". Критиките й към Пекин могат да имат сериозни последици при спора между Пекин и Google, след като интернет компанията обяви, че мрежата й е била обект на хакерски атаки, дошли от Китай, и заплаши да се оттегли от страната в знак на протест срещу действията на властите, нарушаващи свободното ползване на интернет, коментира изданието.