Руският Следствен комитет днес заяви, че е събрал доказателства, които сочат, че украинските въоръжени сили са свалили руския военен транспортен Ил-76 миналата седмица с произведени в САЩ ракети земя-въздух "Пейтриът" (Patriot), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия многократно каза, че Украйна е свалила самолета Ил-76 на 24 януари, при което са загинали 74 души на борда, включително 65 пленени украински войници, които според Москва е трябвало да бъдат разменени за руски военнопленници.

Киев засега не е потвърдил, нито е отрекъл, че е свалил самолета, но се усъмни в някои от подробностите във версията за случилото се на Москва и призова за международно разследване, посочва Ройтерс.

Руският Следствен комитет каза, че украински войници в района на селището Липци в Харковска област са изстреляли две ракети срещу самолета. В изявление на комитета се изброяват серийни номера, открити върху отломки на мястото, където се разби самолета, както и маркировки с надписи "Рейтиън" (Raytheon) и "Пейтриът" (PATRIOT).

"Според техните конструктивни особености, геометрични характеристики и наличната върху тях маркировка, фрагментите, иззети от мястото, са структурни елементи от противовъздушна управляема ракета "Ем Ай Ем-104А" (MIM-104A) от системата "Пейтриът" на САЩ, разработена от корпорациите "Рейтиън" и "Хюз" (Hughes), и произведена от "Рейтиън", се казва още в изявлението.

Агенция Ройтерс отбелязва, че към момента Украйна не е коментирала твърдението на руския Следствен комитет.

Руското разследване идентифицира останките на загиналите при катастрофата. Общо в района на падането на самолета са открити и иззети над 670 фрагмента от телата на жертвите, както и частично запазени лични документи.

"Резултатите от генетичните изследвания ни позволиха да направим недвусмислено заключение за принадлежността на иззетите фрагменти от тела на 6 членове на екипажа, 3 военни полицаи и 65 украински военнослужещи, загинали в самолетна катастрофа в резултат на нападение от украински Въоръжените сили на 24 януари 2024 г., съобщиха още от Следствения комитет.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на пресконференция, че западните страни отказват да участват в международно разследване на катастрофата на сваления от украинските сили самолет Ил-76, тъй като се опасяват, че ще бъде разкрито тяхното участие, предаде ТАСС. Той добави, че Западът вече е пряк участник в конфликта в Украйна.

"Вчера президентът [на Русия Владимир Путин] открито, публично заяви, че сме готови за международно разследване на този ужасяващ акт и сме заинтересовани то да бъде проведено", припомни Песков.

"Никой от тях няма интерес да провежда разследване и сам да се препъне в него", добави обаче говорителят на Кремъл.

"Позицията на колективния Запад, който е пряк непосредствен участник в този въоръжен конфликт - тя също е очевидна", каза още той.