Самолет Ил-76 на въздушнокосмическите сили на Руската федерация се разби в руската Белгородска област, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната. Всички на борда са загинали, причините още не са известни. Военното министерство обвини Украйна.

Инцидентът е станал днес около 11 ч. московско време при изпълнение на планов полет. В самолета е имало 65 украински военнопленници, които са били транспортирани за размяна, 6 души екипаж и 3 лица, придружаващи военнопленниците, посочиха от руското министерство на отбраната.

Към мястото на катастрофата се отправи комисия на въздушнокосмическите сили на Русия, за да установи причините за инцидента.

"Всички на борда на самолета са загинали", съобщи губернаторът Вячеслав Гладков в своя Telegram канал, който първи съобщи за падането на самолета и обяви, че отива в района.

Самолетът е паднал на 5-6 километра от село Яблоново в Корочански район на Белгородска област.

"Няма разрушения в селото", съобщи пред ТАСС отец Георги, настоятелят на църквата "Димитрий Солунски" в Яблоново. "Храмът не е пострадал по никакъв начин при падането на самолета. Нищо не е пострадало в селото, паднал е зад селото, в полето, на около пет-шест километра", каза той.

В социалните мрежи се завъртяха видеа, показващи самолет да пада почти отвесно, преди да последва голям взрив, а после над мястото да започнат да се издигат пламъци и гъст черен дим.

В небето е заснета и следа от система за противовъздушна отбрана, която може да е ударила Ил-76.

"Киев извърши терористична атака, сваляйки самолет Ил-76 в района на Белгород", обяви Министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Според данните на ведомството, украинските въоръжени сили са ударили самолета с помощта на зенитно-ракетен комплекс от района на Харков. Ил-76 е изпълнявал полет от Чкаловски до Белгород за транспортиране на украински военнопленници за обмен. Радарно оборудване на руските ВКС регистрира изстрелването на две украински ракети, които са свалили самолета в района на Белгород.  Украинското ръководство е знаело много добре, че транспортирането на пленници за размяна в Белгород се извършва от военнотранспортна авиация. Киевският режим тръгна да унищожава Ил-76 с военни от Въоръжените сили на Украйна, за да обвини Русия за това. Размяната на пленници, според предварително постигнатото споразумение, е трябвало да се извърши следобед на ГКПП Колотиловка на руско-украинската граница, предаде ТАСС.

Председателят на долната камара на руския парламент - Държавната дума, Вячеслав Володин, обвини Киев, че е свалил самолета с американски или германски ракети.

"Те убиха във въздуха собствените си военни, докато техните майки, техните деца ги очакваха", заяви Володин в пленарната зала на Държавната дума. "Те свалиха нашите пилоти, които изпълняваха хуманитарна мисия", добави председателят на долната камара на руския парламент, според когото самолетът е бил поразен от американски и германски ракети.

Володин заяви, че Държавната дума подготвя обръщение към САЩ и Германия във връзка с падането на самолета, като в него ще се поиска изясняване какви ракети може да са причинили падането на самолета Ил-76 в Белгородска област. Володин поръча на председателя на комисията по отбраната в Държавната дума Андрей Картаполов да подготви това обръщение.

По думите на Картапалов "самолетът е бил свален  с ракети Patriot или Iris-T".

Пред медиите той кометира, че след катастрофата на Ил-76 в Белгородска област очевидно ще бъде спрян обменът на затворници между Руската федерация и Украйна. Според него украинските въоръжени сили умишлено са свалили самолет със свои военнопленници, за да обвинят Русия за това. Те са знаели къде лети самолетът и не можеха да го объркат с друга цел, добави той.

Министерството на отбраната на Украйна все още не потвърдило, че самолетът е бил ударен от украинските сили за отбрана, тъй като "те все още изясняват информацията", съобщават украински медии. Междувременно Украинска правда, която съобщи, позовавайки се на свои източници, че самолетът Ил-76 е бил свален от украинските въоръжени сили, редактира новината си, премахвайки всякакво споменаване на свалянето на самолета.

Укринформ пък съобщи, че падналият самолет е транспортирал ракети С-300. Агенцията посочва, че за злополуката първоначално е било съобщено в руски канали в "Телеграм", а след това информацията е била потвърдена от въпросния източник, който е от украинските въоръжени сили. Русия изстрелва този тип ракети срещу Харковска област и други райони по-близо до границата, отбелязва украинската новинарска агенция.

Укринформ припомня, че през последния ден руските сили са обстреляли 20 населени места в Харковска област, включително град Харков, и са изстреляли ракети С-300 от Белгородска област.

Русия от началото на офанзивата си в Украйна преживя няколко самолетни катастрофи с военни самолети, посочва Франс прес.

Украйна в миналото е сваляла руски самолети, допълва френската новинарска агенция. Украйна например преди две седмици пое отговорност за свалянето на руски шпионски самолет A-50 и за разрушаването на руски боен самолет Ил-22.

А през август самолет, с който пътуваше ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин от Москва за Санкт Петербург, се разби и загинаха както Пригожин, така и негови най-близки съратници. Тогава катастрофата стана няколко седмици след краткотраен бунт на "Вагнер". След тази нея руските власти отрекоха да имат каквото и да е отношение към инцидента и казаха, че самолетът може би се е разбил, защото пътниците в него може да са взривили граната на борда му, припомня Франс прес.