Лондонски съд днес прекрати делото, заведено от бившия американски президент Доналд Тръмп срещу частна британска фирма за разследвания във връзка с публикуването на документи, според които Русия е подкрепила президентската му кампания, предаде Ройтерс.

Тръмп, който е водещ претендент за номинацията на Републиканската партия за президентските избори тази година, внесе съдебен иск за нарушаване на защитата на личните данни срещу "Орбис бизнес интелиджънс" заради досие, написано от бившия служител на британското разузнаване и съосновател на "Орбис" Кристофър Стийл.

Тръмп отрича обвиненията в т. нар. досие "Стийл", включително твърденията, че е участвал в "извратени сексуални актове" в Русия и че е платил подкупи на руски официални представители, за да помогне за развиването на бизнес интересите си. Той искаше да бъде компенсиран за "нанесени на неговата личност и репутация щети и страдания", които според адвокатите му са били причинени от "фалшивите, натрапчиви и вредни твърдения относно (неговия) личен живот".

Тръмп посочи в свидетелските си показания, които станаха обществено достояние през октомври, че е завел делото, за да докаже, че твърденията в досието Стийл, публикувано от уебсайта "БъзФийд" (BuzzFeed) през 2017 г., са неверни, добавя БТА.

Много от въпросните твърдения така и не бяха потвърдени, а защитата на 77-годишния Тръмп заяви, че документите са "крайно неточни" и съдържат "множество неверни, фалшиви или измислени твърдения".

Според "Обрис" бившият президент е предявил иска просто заради "дългогодишните си претенции" към компанията и към Кристофър Стийл.

В мотивите за решението си съдия Карън Стейн посочи, че Тръмп "няма разумни основания да предяви иск за обезщетение или вреди".

Процесът срещу "Орбис бизнес интелиджънс" е едно от многото съдебни дела, свързани с Тръмп. Срещу него се водят четири отделни наказателни преследвания в САЩ, припомня Ройтерс.