Отломки, вероятно от зенитна управляема ракета, поразила Ил-76, са открити на мястото на катастрофата в руската Белгородска област, съобщиха за ТАСС от оперативните служби.

"В момента се извършва издирване на всякакви фрагменти от самолета, метални конструкции на голяма площ. На земята са открити елементи, потвърждаващи външно въздействие върху самолета. Те ще бъдат изпратени за експертиза", обясни източникът на агенцията.

Русия твърди, че Украйна е свалила самолета, който според Москва е превозвал украински военнопленници за размяна с руски пленници, припомня Ройтерс. Украйна нито потвърждава, нито отрича, че е атакувала самолета, посочва агенцията.

Украинската агенция за военно разузнаване (ГУР) е получила предупреждение 15 минути преди руският самолет, превозващ украински военнопленници, да навлезе в района, където вчера е бил свален от Украйна, заяви високопоставен руски депутат, предаде Ройтерс.

Генералът в оставка Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана в долната камара на парламента и тясно свързан с руското министерството на отбраната, заяви, че ГУР е потвърдило пред руската страна, че е било уведомено за пристигащия самолет.

Вчера украинското разузнаване заяви, че не е било уведомено за начина, по който Русия ще превози затворниците до мястото на предаване. Според него от Украйна не е било поискано да гарантира сигурността на въздушното пространство около Белгород, за разлика от практиката при предишни размени.

Коментарите на Картаполов бяха публикувани от партия "Единна Русия", отбелязва Ройтерс.

Украйна обаче отново заяви, че не е получавала нито писмено, нито устно искане от Русия да гарантира сигурността на въздушното пространство в района на руския град Белгород, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на говорителя на украинското военно разузнаване Андрий Юсов пред Радио "Свобода".

Според Русия военният самолет е транспортирал 65 украински военнопленници, които се е планирало да бъдат разменени. Юсов обаче изтъкна, че Киев не разполага с достатъчно доказателства, че на борда на самолета е имало украински военнопленници.

"За съжаление, са възможни различни сценарии, включително провокация и използването на украински военнопленници като жив щит при транспортирането на боеприпаси и оръжия за системи С-300", заяви говорителят.

Украинският омбудсман Дмитро Лубинец каза днес, че Киев не разполага с доказателства, че на борда на разбилия се руски военен самолет е имало украински военнопленници, предаде ДПА.

"Няма индикации, че на борда на самолета е имало много хора - независимо дали става дума за граждани на Украйна, или не", каза днес Лубинец по украинската телевизия.

Подобно на украинския президент Володимир Зеленски, Лубинец подкрепи идеята за международно разследване на инцидента.