Русия и западните европейски сили показаха днес, че имат различия за задачата, която предстои на преговорите, целящи да върнат Иран и САЩ към пълно ангажиране с разпоредбите на ядреното споразумение от 2015 г., предаде Ройтерс.

Преговорите, които бяха прекъснати за шест дни, започнаха миналия месец във Виена.

"Имаме доста работа, а ни остава малко време. На този фон щяхме да се надяваме на по-голям напредък тази седмица", казаха в изявление висши дипломати от Франция, Великобритания и Германия.

"Още не сме постигнали разбирателство по най-важните точки. Успехът в никакъв случай не е гарантиран, но не е невъзможен", заявиха те.

Служители изразяват надежда за постигане на сделка до 21 май, когато изтича споразумението между Иран и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за продължаване на наблюдението на някои ирански ядрени дейности.

"Не би трябвало да очакваме пробиви в идните дни", каза руският посланик към МААЕ Михаил Улянов след среща на оставащите страни по ядреното споразумение, с която приключи третият кръг преговори. По думите му разговорите ще бъдат подновени идния петък.

"Просто е необходимо да продължим дипломатическата, ежедневна работа и имаме всички основания да очакваме, че резултатът, окончателният резултат ще е успешен и ще дойде съвсем скоро, след няколко седмици", заяви той.

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан каза вчера, че преговорите са "в неясна ситуация", което значи, че не е сигурно дали ще доведат до споразумение.