Конституцията на Русия определя, че президентските избори се насрочват от горната камара не по-рано от 100 и не по-късно от 90 дни преди датата на вота. Според закона за избори на президент, те се произвеждат във втората неделя от месеца, през който са се състояли предишните.
Съответната дата през 2012 г. обаче е обявена за работен ден, тъй че е избрана предходната неделя, както предвижда законът, обяснил Алексей Александров от ресорната комисия в Сената.

Изборът на дата произтича от законодателството и календара, но решението на Съвета на федерацията има ключово значение, тъй като от него зависи официалното начало на президентската изборна кампания.
Предвижда се то да бъде обнародвано в официоза "Росийская газета" на 26 ноември. Същия ден руската ЦИК планира да приеме окончателен график за подготовката и хода на гласуването за държавен глава, посочва агенцията.

На 26 ноември се очаква да започне и излъчването на кандидатури за висшия пост в Русия. Първи участник в процеса ще стане партията "Единна Русия", която организира в неделя втората част от поредния си конгрес, чийто първи етап завърши през септември. Тогава приключи и основната политическа интрига от последните години - на 24 септември премиерът и лидер на "Единна Русия" Владимир Путин съобщи, че ще се кандидатира за президент, напомня агенцията. Издигането му е централен въпрос от дневния ред на предстоящия партиен форум, допълва ИТАР-ТАСС.
Путин и Дмитрий Медведев, който в момента е президент, обявиха неотдавна плановете да сменят отново ролите си през 2012 г.

Либералдемократите подготвят конгрес през декември, след изборите за Държавна дума. Техният несменяем лидер Владимир Жириновски вече потвърди президентските си амбиции.

Водачът на комунистите Генадий Зюганов още не е дал категоричен отговор дали ще се бори за поста, но местни структури на партията вече го предлагат за кандидат.
Лидерът на "Справедлива Русия" Сергей Миронов неведнъж е посочвал, че участието му в надпреварата ще зависи от конгреса на партията на 10 декември.

Извънпарламентарните партии "Яблоко", "Правото дело" и "Патриоти на Русия" още не са насрочили конгреси, нито са решили дали техните лидери ще се кандидатират в президентските избори.

Според проекта на ЦИК, всички претенденти ще трябва да подадат документите си в комисията от 14 декември до 18 януари 2012 г., за да бъдат разгледани в десетдневен срок. Съответно още в края на януари ще стане ясно кой ще се бори за президентското кресло, посочва агенцията.
На 4 февруари ще започне агитацията за президентските избори в руските медии. Периодът ще приключи в полунощ на 3 март, когато ще настъпи т. нар. "ден на тишината".

На 4 март ще се състоят самите избори за президент - този път вече с шестгодишен мандат. Предварителните резултати от вота по традиция ще бъдат огласени сутринта на 5 март, а официалните трябва да бъдат съобщени от ЦИК най-късно на 15 март.
Според закона, за да победи, кандидатът трябва да получи над половината от гласовете на избирателите, участвали във вота. Ако никой от претендентите не събере толкова, след 21 дена се провежда втори тур. В него участват двамата кандидати с най-добър резултат и печели онзи, който получи обикновено мнозинство.

Управляващата в Русия партия на Владимир Путин най-вероятно ще спечели по-малко от досегашното мнозинство в парламента на изборите на 4 декември, показват резултатите от допитване до общественото мнение на най-голямата руска социологическа агенция - Център "Левада", съобщи Ройтерс. Според анкетата "Единна Русия" ще спечели 252-253 от всичките 450 депутатски места в Държавната дума. В момента тя разполага с 315 депутати. Като втора политическа сила се очертава комунистическата партия, която ще разполага с 94 места, следвана от Либерално-демократическата партия с 59 депутати и "Справедлива Русия" - с 44.