На разширено заседание на колегията на Федералната служба за сигурност, руският президент заяви, че службата не трябва да намалява бдителността си след олимпиадата в Сочи, като подчерта, че борбата с тероризма и екстремизма остава ключова в работата на ФСС.

"Пред тях (структурите на ФСС) ще стои задачата да не допуснат проникването във властовите структури на лица с криминално минало и представители на различни радикални и екстремистки течения", каза Путин, цитиран от Интерфакс.

Руският държавен глава обърна специално внимание върху създаването на териториалните подразделения на ФСС в Крим.

Владимир Путин бе категоричен, че не трябва да се позволява на неправителствени организации да бъдат използвани за "деструктивни" цели, както в Украйна, предаде Ройтерс.

По думите на президента руското законодателство "създава всички условия за прозрачната и свободна дейност на неправителствените обществени организации", но е необходимо да се прави разлика между "цивилизовано опониране на властта и обслужването на чужди национални интереси".

"Трябва отчетливо да се прави разлика между законната опозиционна обществена дейност, каквато има във всяка демократична държава и екстремизма, който се основава на ненавист, на разпалване на национална и междунационална вражда и на отричане на законите и конституцията", допълни Путин.

Путин предупреди, че "екстремистки радикални групировки" се опитват да се активизират не само в Северен Кавказ, но и в други части на Русия, стремят се да провокират конфликти на етническа и религиозна основа, водят агресивна пропаганда сред младежите, използвайки най-съвременни информационни средства и технологии, включително интернет и социалните мрежи.

Според руския президент, терористите все още разполагат с потенциал за извършване на нападения в много региони. Путин изрази опасение, че граждани на Русия и страните от ОНД, вербувани от терористи, може да нанесат вреда на Русия и каза изрично, че руснаци се бият на страната на бунтовниците в Афганистан, Сирия и други места.

Пред ръководството на ФСС Владимир Путин съобщи, че само през миналата година благодарение на усилията на органите за сигурност е била "прекратена дейността" на 46 кадрови разузнавачи от чужди страни и 258 агенти.

Той подчерта, че контраразузнавателната дейност на ФСС е "наистина много сериозен боеви участък".