Еврокомисарят по сигурността Сесилия Малстрьом предупреди министрите на вътрешните работи на двете страни в писмо, предаде АФП, цитирана от БТА.
"Някои страни членки са изправени пред тревожно увеличаване на броя на гражданите от вашите страни, които искат убежище", подчерта Малстрьом.

Белгийското председателство на ЕС уточни, че мнозинството от желаещите да получат убежище са роми.
"Тази тенденция е изключително тревожна и може да компрометира целия процес на либерализиране на визовите изисквания за страните от региона", предупреди еврокомисарката.

Задължението за визи за 25-те страни от шенгенското пространство беше премахнато през декември 2009 г. за гражданите на Сърбия, Черна гора и Македония.  В момента текат преговори за премахване на задължението за виза за страна от шенгенското пространство за албански и босненски граждани.

Страните от шенгенското пространство въпреки това имат възможност да вземат подходящи мерки в случай на трайни проблеми, допълни Малстрьом.

Европейската комисия и белгийското председателство на ЕС предвидиха да изпратят мисия в Сърбия и Македония преди края на месеца, която да провери дали са взети мерки за прекратяване на ситуацията.

През юли и август тази година само в Белгия убежище са поискали 736 косовари, 387 сърби и 210 македонци. Още 500 нови молби се очаква да бъдат подадени през октомври, посочва АФП.

Пред същия проблем са били изправени Швеция и Норвегия, които дори са били принудени да експулсират хората, чиито молби за убежище са били отхвърлени.