Македонската специална прокуратура, която бе създадена, за да разследва случаите, свързани с незаконно подслушвани разговори, започна шест нови разследвания, в които сред заподозрените са вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи и генералният секретар на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Игор Янушев, предаде агенция Бета, позовавайки се на съобщение на сайта на прокуратурата, допълва БТА.

Османи е заподозрян, че през 2010 г., когато е бил министър на здравеопазването, е одобрил незаконен търг за строителни работи на болница в Охрид на стойност около два милиона евро.

След публикуване на съобщението вицепремиерът заяви, че подкрепя работата на прокуратурата, но не каза дали ще подаде оставка. Премиерът Зоран Заев от своя страна коментира кратко, че никой не е виновен до доказване на противното, съобщи македонската телевизия Канал 5.

Срещу Янушев специалната прокуратура води разследване по подозрения, че като член на комисия за покупка на двуетажни автобуси за град Скопие е участвал в манипулиране на търг в полза на китайска компания, с която е бил сключен договор, макар че офертата й била непълна и с пет милиона евро по-скъпа от друг участник в търга.

Шестте нови разследвания на специалната прокуратура засягат повече от 20 души, заподозрени във финансови престъпления, с които са ощетили държавата с общо 80 милиона евро.

Бившият премиер Никола Груевски е заподозрян по нови два случая на специалната прокуратура. Досега прокуратурата е завела пет дела срещу Груевски, по едно от които вече осъден на две години затвор.

В новите разследвания за пръв път е заподозрян и бившият министър на финансите Зоран Ставрески - кум и близък сътрудник на Груевски по време на 10-годишното управление на ВМРО-ДПМНЕ.