Руският президент Владимир Путин награди с орден лоялния си министър на отбраната Сергей Шойгу навръх рождения му ден, предаде Франс прес.

Путин награди Шойгу с орден "За заслуги към родината" първа степен и го поздрави по случай навършването на 65 години, се казва в публикувано в сайта на Кремъл изявление.

Шойгу вече е носител на най-престижния орден на страна, "Герой на Русия". Той е широко отразяван от медиите и добре познат и високо оценяван от руснаците. В социалните мрежи той обаче понякога е подиграван за склонността си да се кичи с огромно количество ордени, отбелязва АФП.

Сергей Шойгу е доверено лице на Владимир Путин за редица задачи, от войната в Сирия, в която от 2015 г. участват и руски войски, до анексирането на Крим през 2014 г., както и превъоръжаването на армията и разработването на нови хиперзвукови оръжия.

Освен това двамата всяка година карат заедно ваканция сред дивата природа в сибирската република Тува, откъдето е родом Шойгу. През есента на 2019 г. беше публикуван видеозапис, на който Путин и Шойгу се разхождат в тайгата и берат горски плодове и гъби. Двамата понякога играят и хокей на лед.