Протестът е свикан от "Франкфуртското движение", създадено преди година от различни младежки организации от Италия, Ирландия и Гърция, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Протестиращите настояват за роля при вземането на решения на по-високо равнище. Искаме да правим предложения за безработицата сред младежите, за действията на ЕЦБ, която трябва да служи на всички европейци, за данъка върху финансовите трансакции и за избора на президент на Европейската комисия, заяви 32-годишният говорител на движението.

Междувременно "Евростат" изнесе данни, според които Около 2% от европейските граждани живеят и работят в държава, различна от тази на техния произход. Въпреки отчетеното свиване на пазара на труда, в страните на Европейския съюз има почти милион и триста хиляди свободни работни места и 30 000 регистрирани работодатели.

Най-голямо търсене на кадри има в Малта (3,3%), Норвегия (2,9%) и Германия (2,7%). А страните, в които предлагането на работа е най-малко, са Италия (0,5%), Полша (0,5%), Латвия (0,4%) и Португалия (0,4%).
По данни на „Евростат" броят на свободните работни места в България през първата половина на годината е останал стабилен.