След като сили, лоялни към отдавнашните съперници Риек Мачар и президента Салва Киир, 5 дни водиха улични боеве в Джуба, примирието бе постигнато в понеделник.

Международната общност реагира извънредно остро на кризата, в която загинаха близо 300 души по данни от началото на седмицата.

Събитията напомнят на тези от декември 2013 г., когато започна двугодишна гражданска война. Мачар, уволнен от поста си като заместник на Киир, изтегли силите си от Джуба и оглави военен бунт.

"Трябваше да се оттеглим от базата си в Джуба, за да избегнем по-нататъшни конфронтации - обясни сега говорител на Мачар. - Той е близо до столицата. Не мога да кажа мястото".

Говорителят уточни, че той Мачар ще остане извън Джуба, докато не бъдат договорени подробностите по прекратяването на огъня.

Представителката на генералния секретар на ООН в Южен Судан Елен Маргрет Лой, цитирана от ТАСС, потвърди, че Мачар е напуснал резиденцията си в Джуба, но добави, че не разполага с информация за неговото местонахождение.

Белият дом във Вашингтон обяви снощи, че САЩ са изпратили 47 войници в Южен Судан за защита на намиращите се там американски граждани и посолството на САЩ. Войниците са пристигнали там вчера и са готови за бой, ако се наложи.

"Те ще останат в Южен Судан, докато положението със сигурността се измени така, че тяхното присъствие да не е необходимо повече", се казва в съобщението. Други 130 щатски военни, намиращи се в Джибути, са готови да им окажат подкрепа.

Не е ясно какво причини неотдавнашния сблъсък между Мачар и Киир, които се бореха за власт още преди Южен Судан да получи независимост от Судан през 2011 г., отбелязва Ройтерс.

До последния сблъсък се стигна в четвъртък. Смята се, че войници на Киир са спрели и поискали да претърсят превозни средства с лоялни към Мачар войници.

Президентът Салва Киир обяви днес амнистия за бойците, лоялни към вицепрезидента Мачар, които са участвали в неотдавнашните боеве в столицата Джуба, според изявление на президентството, цитирано от Франс прес.