„Ние призоваваме да се сложи край на враждебността и се надяваме (политическите лидери) да се върнат към спазването на всички точки от мирното споразумение“, заяви говорителка на мисията на ООН в африканската страна.

От Съвета за сигурност на световната организация отбелязаха, че нападението над цивилни и представители на ООН може да се окачестви като военно престъпление.

В Южен Судан през последните дни се възобновиха сблъсъците между поддръжниците на президента на републиката Салва Киир и лоялните на бившия вицепрезидент Риек Мачар, пояснява «Фокус» в обзор.

Престрелките в столицата Джуба избухнаха на 7 юли, два дни преди петата годишнина от независимостта на страната. В неделя военните, лоялни на Киир, атакуваха резиденцията на Мачар, като в нападението бяха използвани хеликоптер и танкове.

Незабавно бе свикан Съветът за сигурност на ООН, който призова съседите на Южен Судан да подпомогнат прекратяването на бойните действия в столицата и настоя за допълнителни миротворци.

Виж снимки >>

В единодушна декларация, 15-те страни членки на Съвета се обърнаха към президента Салва Киир и неговия вицепрезидент Риек Мачар. От тях се изисква:

„да направят всичко възможно да контролират своите лоялни сили, спешно да прекратят боевете, да предотвратят разрастването на насилието и истински да се посветят на пълното и незабавно прилагане на мирното споразумение, включително постоянно спиране на огъня и изтегляне на военни сили от Джуба“.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Съвета за сигурност незабавно да въведе оръжейно ембарго спрямо Южен Судан и да разшири санкциите против онези, които носят отговорност за насилието.

Бан Ки-мун предложи също да се засили присъствието на миротворци в Южен Судан. Според него „сините каски“ се нуждаят от военни хеликоптери за защита на цивилното население.

Според последните данни на територията на охранявания лагер на ООН в Джуба и около него осем мирни жители са загинали и над 50 са ранени.

Властите в африканската държава не останаха безразлични, се казва в обзора на «Фокус». В понеделник Салва Киир издаде нареждане за примирие.

„Президентът потвърди ангажимента си да продължи изпълнението на мирното споразумение и по този начин издава заповед за незабавно прекратяване на враждебните действия", заяви министърът на информацията.

Мачар също отправи обръщение към жителите на страната и ги призова да запазят „спокойствие и сдържаност“, отбелязвайки, че „никой няма право да приема закони, които дестабилизират положението в страната“.

По-рано той обяви, че контролираните от него сили са били обстрелвани от хеликоптерите на войските на президента Салва Киир. „Това говори, че нашият партньор не е заинтересован от мир“, написа Мачар.

В понеделник Вашингтон остро реагира на подновените боевете в Джуба, предаде АФП.

„САЩ осъждат по най-строг начин връщането към насилието в Южен Судан. Това трябва да се спре“, заяви Сюзан Райс, съветник на президента по националната сигурност.

„Тези безсмислени и непростими проява на насилие... излагат на риск всичко, което населението на Южен Судан е постигнало за последните пет години“, допълни Райс.

Република Южен Судан е образувана през 2011 г. след 22-годишната втора гражданска война в Судан (1983 - 2005), в която загинаха около два милиона души и бяха извършени масови ужасяващи престъпления против мирни хора.

Международната общност положи огромни усилия, довели до мира през 2005 г. Това до голяма степен обяснява чувствителността й към нестабилната ситуация в Южен Судан.