Председателят на кипърския парламент Димитрис Силурис е подал оставка, съобщи в електронното си издание кипърският вестник "Филелефтерос".

Оставката на Силурис идва след скандала, който избухна вчера в резултат на репортаж на Ал Джазира, в който Силурис и други кипърски политически фактори разговарят с журналисти, които се представят пред тях за посредници на китайски бизнесмен, осъден за корупция и пране на пари, който желае да придобие кипърско гражданство. Силурис оставя впечатлението, че обещава съдействие на мнимите посредници и дава съвети как да бъдат заобиколени законовите пречки.

В оставката си Силурис декларира убеждението си, че по никакъв начин не е нарушил закона, но се оттегля, за да не даде на никого основание да твърди, че създава пречки за работата на парламента.

Вчера кипърският главен прокурор разпореди проверка на разкритията за установяване дали е извършено наказуемо деяние от някой от заснетите кипърски представители, а кипърци се събраха снощи пред парламента на протест с настояване за пресичане на корупцията в страната.

След репортажа на Ал Джазира кипърското правителство взе решение да прекрати програмата "гражданство срещу инвестиции" от 1 ноември.

Силурис обяви днес, че подава оставка и като депутат.